eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Napfelkelte a ködbe burkolózott Pilis felett Pilisborosjenő közelében a Nagy-Kevélyen készült felvételen 2015. október 25-én reggel.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

„Haláli” útvonalak a Pilisben, vétek lenne kihagyni

Első körben a négy tó vidékére, a mecseki Kovácsszénája környékére invitáljuk önöket. Járják végig az Orfűi Vízfő tanösvényt, amelyen a malommúzeum, barlang és égeres láperdő várja a kirándulót.

A Bakonyban bányatúrát lehet tenni. Németbányáról induljanak el a dinoszaurusz leleteket rejtő iharkúti volt bauxitbányák felé, majd próbáljanak meglesni pár denevért a Hajszabarna-csúcs alatt lévő Pénz-liknál.

A Tihanyi-félszigeten a sajkodi strandról elindulva a Hosszú-hegyen keresztül az Aranyház és a Belső-tó mellett elgyalogolva a Kis-erdő-tető, a Csúcs-hegy és a Nyerges-hegy meghódításával tölthetik el a napjukat.

A Mátrában a domoszlói Tarjánka-szurdok tartogat kihívásokat, de oda csak a nemzeti park szakvezetőjével szabad bemenni.

A Pilisben „haláli” útvonalakat javaslunk, mindjárt megértik, hogy miért. Pilismarótról a Miklós deák-völgy, a Hirsch-orom, a Felső Ecset-hegy, az Enyedi halála és a Barát-kút érintésével Esztergomba gyalogolhatnak el. Enyedi István a barátkúti erdész volt, akit a szomszédja, egy Kierer nevű vadőr 1928-ban agyonütött a nevezett helyen, mert Enyedi többször védelmébe vette a goromba, kegyetlen vadőr gyakran bántalmazott feleségét. A Pilisben a Vaskapu-sziklák környékén is jót lehet sétálni. Arrafelé van a Pilis-tető, a Klastrom-puszta, és a Simon halála. Ez utóbbi egy olyan helyet jelöl, ahol az egyik legenda szerint a tatárok megöltek egy Simon nevű papot, egy másik eredetmagyarázat alapján pedig itt találtak rá egy Simon nevű erdész holttestére, akit orvvadászok gyilkoltak meg.

A Börzsönyben a verőcei vasútállomástól a Nagy-Kő-hegy kilátóját érintve a Nógrádi várhoz gyalogolhatnak el. Anonymus szerint itt már a honfoglaló magyarok is találtak egy várat, de ez vitatott. Az első megbízható feljegyzések a X. századból vannak róla. A XVII. században a lőporraktárába becsapódó villám pecsételte meg a sorsát.

A Gerecsében Tardosról indítható körtúra a Nagy-Gerecse, a Nagy-Pisznice, a Pisznice-oldal, a Gerecse-oldal és a Vörösmárvány-bánya érintésével. De ha inkább Dorogon kezdenék a napot, akkor a Kálvária-hegyre menjenek fel, majd onnan Kis-Getére, a Dank-hegyre, az Öreg-kőre, végül pedig a Nagy-Getére. Ez utóbbi a szép panorámán túl arról is nevezetes, hogy 1908-ban itt rendezték meg az első hazai síversenyt.

A Vértesben Csákányospusztáról a Mária-szakadékon keresztül, Körtvélyespusztán át a Szép Ilonka-forrás mellett juthatnak el a Vitány-várhoz. Érdekes élmény rábukkanni, mert az erdő teljesen körbenőtte.

Borsod megyében van egy alig négyszáz lelkes falú, Cserépváralja, amelynek környékén olyan látnivalók várják önöket, mint a kaptárkövek, a barlanglakások és a Farkas-kői-sziklaüreg. A település Cserépvárról kapta a nevét, ami a XIII. század második felében épült, de a XVIII. század elején teljesen elpusztult.

Az időjárás, mondjuk így, változatos lesz: „Pénteken egy hullámzó frontrendszer vastag felhőzete húzódik a Kárpát-medence fölé, amelyből sokfelé elered az eső, záporeső. A folyatásban csökkenni fog a csapadékhajlam, szombaton már csak a keleti vidékeken számíthatunk csapadékra. Vasárnap az erős felhősség mellett hosszabb-rövidebb ideig a nap is kisüt majd” – tájékoztatott Simon Gergő meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén

Most rendezik meg egyebek mellett a bükki Havas Huták 25-öt és Nőnapi Futótúrát, a Bükki Kilátásokat, a mecseki Nőnapi túrát, a Zselici Gyalogtúrát, a Budai-hegységben a Sorrento 21-et, a Kis-Kőfej 11-et és a Csúcshegy körül elnevezésű programot, valamint a bakonyi Reguly Antal Emléktúrát és a Mátrahegy 40-et. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×