eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube/Szoljon.hu

Őrület, micsoda robotokat alkot egy szolnoki fiatal - videó

Nem mindennapi szenvedélyével most egy ismerősén szeretne segíteni Pál Meliton.

Az informatikusként dolgozó Melitont mindenki Toniként ismeri. Már kamaszkorában érdeklődni kezdett az elektronika világa iránt. Eleinte nem volt olyan nagy a lelkesedése, de amikor behoztak órára egy oktatórobotot, a helyzet azonnal megváltozott, és végleg eldőlt, amikor a szerkezetetet - egy robotépítő készletet, szabad programozási felülettel - hazavihette kipróbálni a téli szünetre - számolt be a különleges hobbit űző fiatal történetéről a szoljon.hu.

A robotok iránti érdeklődése közben számos akadályba ütközött, de mivel addigra már saját robotok megalkotásával is próbálkozott, ez nem szegte kedvét. Például épített magának egy hegesztőgépet, mert a piacon kaphatók százezres-milliós tételbe kerültek volna.

A hobbi később sem tűnt el az életéből: tanulmányai és egy külföldi munka után nekifogott egy hatlábú pókrobot elkészítésének, pusztán azért, mert „jól néz ki”, ahogyan mozog.

– Az első változat lábait magam faragtam ki fából. Az apró, finom mozgást biztosító kis elektronikai szerkezeteket szintén én állítottam össze. Ennél a darabnál tudtam először igazán jól hasznosítani a korábbi tapasztalatokat. Idővel beszereztem egy háromdimenziós nyomtatót, amellyel már precízebben tudtam elkészíteni a lábak részeit, így a második pók már jobban sikerült – sorolta.

A pók sokaknak tetszett, és egy ismerőse, akinek születése óta hiányzik egy szakasz a bal alkarjából, viccesen megjegyezte, hogy Toni építhetne neki egy kézfejet. – Én pedig nem gondolkodtam sokat, belevágtam a tervezésbe, ám ekkor még nem avattam be – idézte fel eddigi legkülönlegesebb munkájának kezdeteit.

A mozgatható modellek pedig több százezer forintos vagy akár milliós tételt is jelenthetnek. Az úgynevezett bionikus művégtagok az emberi izmok elektromos üzeneteinek segítségével mozognak. Vagyis egy szerkezet felfogja az impulzusokat, majd jellé alakítja és felerősítve továbbítja a művi részekbe. Így tud ökölbe záródni a kéz, és hajlíthatóak az ujjak.

– Az első gondolatom az volt, hogy egy felcsatolható készüléket alkotok, amelyeket ő majd gombokkal tud vezérelni. Végül a kesztyűre hajazó prototípust bőrre tapasztható tappancsokkal oldottam meg – részletezte.

– Erősen lehet fogni vele, kipróbáltuk, hogy egy ötkilós bevásárlótáskát is biztonságosan felemelhet majd vele. A terveim szerint az autóvezetés sem lesz majd akadály. A prototípust végül már bemutattam neki, de még van min dolgoznom. Nyárra szeretném elkészíteni a továbbfejlesztett változatot, amely már az egészen finom mozdulatok elvégzésére is alkalmas lesz – sorolta rövid távú terveit Pál Meliton, aki reméli, szerkezeteivel később még több embernek segíthet majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×