eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György

Ismerje meg a helyet, ahol a legrosszabb az időjárás a világon

Tudja Ön, milyen a világ legrosszabb időjárása? Ne a sarkvidékre, vagy a 8000 méteres hegycsúcsokra gondoljon! A legborzalmasabb hely az Egyesült Államokban található, egy alig 2000 méter magas hegy tetején.

A "rossz idő" önmagában egy igen szubjektív kifejezés. Legtöbbünk számára más és más időjárási viszonyokat jelent. Van egy hely azonban a Földön, ahol szó szerint ember legyen a talpán, aki elviseli az ott előforduló körülményeket - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

Ez a hely a Mount Washington , amely az USA északkeleti csücskéhez közel, New Hampshire államban található. A hegy mindössze 1917 méter magas, tehát magassága valahol félúton a Kékes és a Tátra legmagasabb csúcsai között található, azonban földrajzi elhelyezkedése igen speciális. Egyrészt viszonylag kis magassága ellenére jól kiemelkedik környezetéből, és eléri a szabad légkör alsó részét. Önmagában már ez a tény is hordozza a gyakori viharos vagy orkán erősségű szelek előfordulásának esélyét. Másrészt a téli félévben a térség felett találkozik két nagy sebességű magassági áramlás: a poláris jet és a szubtrópusi jet. A poláris (sarki) és szubtrópusi légtömegek keveredése pedig gyakori, igen erős és gyors ciklonképződéshez vezet.

És hogy mennyire "rossz" az idő a hegy tetején? Szerencsére az USA nemzeti szolgálata már 1870 óta obszervatóriumot üzemeltet a csúcson, így rengeteg adattal lehet az említett jelzőt alátámasztani. Mindenekelőtt a szél sebessége éri el gyakran az elviselhetetlen fokozatot.

1934 április 12-én 372 (!) km/h-t mért a műszer, ez a Földön valaha MÉRT legnagyobb szélsebesség -

persze egy erős tornádóban előfordul ennél nagyobb sebesség is, de az teljesen más térbeli kiterjedésű és fizikájú jelenség. Ráadásul az irgalmatlanul erős szél nem is ritka errefelé, az év 110 napján mérnek 120 km/h-nél erősebb, azaz orkánerejű lökéseket.

Emellett néha a hőérzettel is "gondok adódhatnak". 2004 január 16-án épp 140 km/h-s szél fújt a hegyen -42°C fokban. A kettő együtt -75°C-os hőérzetet alakított ki! Az abszolút hidegrekord a csúcson egyébként -46°C.

Évente átlagosan 7 méternyi hó hullik a hegyre, de ennek jó részét nyilván lefújja a szél...

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×