INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

sms-nyak

gyógytorna

gerinc

Sok magyart is nyakon csapnak

Sok magyart is nyakon csapnak

Infostart / InfoRádió

Az SMS-nyak nevű tartáshiba a napi több órányi telefonböngészéstől, alacsonyan, ölben tartott számítógép-monitor bámulástól kialakuló tünetegyüttes, amely az izomfájdalmakon túl szédülést, látászavart is okozhat, valamint kínosan deformált fejtartáshoz vezethet. Az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza szerint előfordulhat, hogy már orvosi beavatkozásra is szükség van.

Az SMS-nyak nem betegség, de általános, főleg fiatalokat érintő probléma. A neve onnan ered, hogy akik sokat használják telefonjukat vagy a számítógépet, általában előregörnyedt helyzetben helyezkednek el. A nyakat nagyon előre helyezik, így az annak hátulsó felszínén futó izmok megnyúlnak és elgyengülnek, az elülső felületén lévő izmok pedig zsugorodnak és túlfeszülnek – mondta az InfoRádiónak az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza.

Fehér Katalin szerint ez okozhat fejfájást, szédülést, később akár látászavart is. Ennek oka, hogy a nyak lelógó helyzetbe kerül, így elzáródnak a nyaki erek, amelyek a fejet és az agyat látják el vérrel.

A nyak mellett a hát is meggörbül, a hátizom izomerő-egyensúly felbomlik, ez pedig a hát és a vállak fájdalmával jár – emelte ki.

Mindez visszafordítható, amíg csak az izmokat érinti.

A túlnyúlt izmok megerősítésével, a befeszült, zsugorodott izmok nyújtásával, tartáskorrekcióval lehet segíteni a helyzeten. Ha azonban már a csontban vagy a porckorongban van elváltozás, akkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet, nem elég a gyógytornász segítsége – tette hozzá Fehér Katalin.

Hogy lehet megállapítani?

Háttal nekitámaszkodunk egy falnak, úgy, hogy a vállunk és a fenekünk érje a falat. Ha a fejet nehezen tudjuk a falhoz nyomni, az arra utal, hogy az izomegyensúly felborult.

Kapcsolódó hang

Fehér Katalin
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018