eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Sok magyart is nyakon csapnak

Sok magyart is nyakon csapnak

Az SMS-nyak nevű tartáshiba a napi több órányi telefonböngészéstől, alacsonyan, ölben tartott számítógép-monitor bámulástól kialakuló tünetegyüttes, amely az izomfájdalmakon túl szédülést, látászavart is okozhat, valamint kínosan deformált fejtartáshoz vezethet. Az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza szerint előfordulhat, hogy már orvosi beavatkozásra is szükség van.

Az SMS-nyak nem betegség, de általános, főleg fiatalokat érintő probléma. A neve onnan ered, hogy akik sokat használják telefonjukat vagy a számítógépet, általában előregörnyedt helyzetben helyezkednek el. A nyakat nagyon előre helyezik, így az annak hátulsó felszínén futó izmok megnyúlnak és elgyengülnek, az elülső felületén lévő izmok pedig zsugorodnak és túlfeszülnek – mondta az InfoRádiónak az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza.

Fehér Katalin szerint ez okozhat fejfájást, szédülést, később akár látászavart is. Ennek oka, hogy a nyak lelógó helyzetbe kerül, így elzáródnak a nyaki erek, amelyek a fejet és az agyat látják el vérrel.

A nyak mellett a hát is meggörbül, a hátizom izomerő-egyensúly felbomlik, ez pedig a hát és a vállak fájdalmával jár – emelte ki.

Mindez visszafordítható, amíg csak az izmokat érinti.

A túlnyúlt izmok megerősítésével, a befeszült, zsugorodott izmok nyújtásával, tartáskorrekcióval lehet segíteni a helyzeten. Ha azonban már a csontban vagy a porckorongban van elváltozás, akkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet, nem elég a gyógytornász segítsége – tette hozzá Fehér Katalin.

Hogy lehet megállapítani?

Háttal nekitámaszkodunk egy falnak, úgy, hogy a vállunk és a fenekünk érje a falat. Ha a fejet nehezen tudjuk a falhoz nyomni, az arra utal, hogy az izomegyensúly felborult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×