INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Sötét gondolatokat ébreszthet a kamaszokban az éjszakázás

Infostart / InfoRádió
Depressziót és viselkedési zavarokat okozhat a kamaszoknál, ha nem alszanak eleget - erősítették meg amerikai kutatók azt, amit a szülők már régóta tudnak.

Hozzájárulhat a depresszió kialakulásához és öngyilkos gondolatokat válthat ki az alváshiány a kamaszoknál - állapították meg amerikai kutatók egy 15659 közép- és főiskolás részvételével készült vizsgálat során.

A Columbia Egyetem Orvosi Központjának munkatársai szerint éppen ezért megfelelő mennyiségű és minőségű alvással megelőzhető, sőt, akár gyógyítható is a depresszió. A kutatók ezt a Sleep (Alvás) című magazin hasábjain megjelent jelentésükben közölték.

A kutatás során a szakemberek a diákok alvási szokásait vizsgálták, és azt találták, hogy azoknál, akik rendszeresen éjfél után feküdtek le, 24 százalékkal nagyobb eséllyel lettek depressziósak, mint azok, akik már este tízkor elaludtak.

Az éjjeli baglyok közül ráadásul jóval (20 százalékkal) többen küszködtek öngyilkos gondolatokkal, mint a többiek.

Az eredmények még ijesztőbbek azoknál a tizenéveseknél, akik öt órát, vagy még annyit sem alszanak: depresszió 71, a saját életük kioltásának gondolata pedig 48 százalékkal gyakrabban merül fel náluk.

Az illetékes amerikai szervezet ajánlása szerint a kamaszoknak naponta legalább kilenc órát kell aludniuk. Azok, akik már este tízkor elszunnyadnak, átlagosan 8 órát és 10 percet töltenek ágyban, míg az éjfél után fekvők ennél jóval kevesebbet.

A címlapról ajánljuk