eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Miért alakult ki hisztéria az új típusú influenza körül?

Nem volt még olyan betegség az emberiség modern kori történetében, amelyről annyi ellentétes állítás, pletyka, rémhír és városi legenda terjedt volna el ilyen rövid idő alatt, mint az új típusú influenzáról. Leginkább az érhető tetten, hogy az emberek senkinek sem hisznek, ezért világszerte sokkal kevesebben oltatják be magukat, mint amennyire az egészségügyi vezetők szerint szükség lenne. A jelenségre Szvetelszky Zsuzsa kommunikáció-kutató próbált meg magyarázatot adni.

Nincs is ilyen betegség, vagy legalábbis ártalmatlan; a védőoltás hatástalan, veszélyes és csipet tartalmaz; a politikai vezetők nem is kaptak, vagy nem olyan oltást kaptak, mint mások - vég nélkül sorolhatók a szóbeszédek az új típusú influenzáról.

Ez az első olyan világszintű betegség, amelyet lényegében a kirobbanása, vagyis az első eset regisztrálása óta követ a média - hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó kommunikáció-kutató, aki hozzátette: vannak a hatóságokhoz kötődő szervezeti szintű magyarázatok a betegségre, de megvannak az egyének válaszai és elképzelései is.

Általános jelenség, hogy jobban hiszünk a szomszédnak, mint az országos tiszti főorvosnak. Ezt azzal indokolta Szvetelszky Zsuzsa, hogy sokkal gyakrabban találkozunk és kommunikálunk a szomszéddal, másrészről pedig, ha az egyik kollégája, rokona vagy ismerőse érintett a betegségben, akkor érdeke, hogy jó tanácsot adjon.

A szakértő hangsúlyozta: teljesen más a média által bemutatott és az egyéni szinten észlelt veszélyérzet. A bizalmatlanság oka lehet az is, hogy sokféle hiedelem közül nehéz választani.

A H1N1 fertőzésről kialakult vélemények már jóval túllépték a kis csoporton belül maradó pletyka szintjét, mert az emberek egy nyilvános véleményt választanak maguknak, és ahhoz kapcsolódnak, akár személyes történetekkel is - mondta Szvetelszky Zsuzsa, aki hozzátette: a betegség alakulása és a statisztikák közzététele is befolyásolni fogja, hogy például a média mikortól szorítja hátrébb a járványról szóló tudósításokat. Ez jelentősen befolyásolja majd a közvéleményt ét és a közbeszédet.

A pletykák, rémhírek terjedésének kétféleképpen lehet vége a szakértő szerint: vagy a közösség összes tagja támogató véleményt oszt, vagy mindenki kritikai állásponton van. Amíg polarizált a vélemények megosztása, addig életképesek a járványról szóló hírek - fűzte hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×