eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megvakulhat a "szoláriumfüggő"

Az Angliában élő Sam Laing több éven keresztül hetente többször is járt szoláriumba, ám nem használt szemüveget. Most félő, hogy 23 évesen megvakul. Története azt bizonyítja, hogy be kell tartani a szoláriumozás "szabályait".

A 23 éves Sam Laing tizenévesen kezdett szoláriumba járni, mert bevallása szerint utált sápadtnak kinézni. A szoláriumban azonban nem használt szemüveget, mivel nem akarta, hogy a szeme körül megmaradjon annak a helye. "19 éves koromra már olyan fontossá vált nekem, hogy barna legyen a bőröm, hogy heti háromszor jártam szoláriumba" - vallotta be a lány.

Az angliai Sunderlandben élő Sam most a szolárium helyett az orvost látogatja, ugyanis védőszemüveg használata nélkül úgynevezett pterygium, vagyis húsos kinövés fejlődött ki mindkét szemének felszínén. Ez a más néven kúszóhályog akkor alakul ki, ha a kötőhártyát hosszabb ideig UV sugárzás éri.

Kezdetben csak viszketett és kivörösödött a szeme, ezért a háziorvosa egyszerű bevérzésre gyanakodott, később azonban már látható volt a kinövés. Orvosai azt mondták a lánynak, hogy mindkét szeméből műtéttel kell eltávolítani a gócokat, különben megvakul. A doktorok közölték vele, hogy még a sikeres operáció sem garancia arra, hogy nem nőnek vissza a gócok.

A lánynak, aki a diagnózis után felhagyott a szoláriumozással, napszemüveget kell viselnie az utcán, hogy védje a szemét a káros napsugaraktól.

"Remélem, az, ami velem történt figyelmeztetésként szolgál a többi szoláriumozónak, hogy az UV-sugarak mennyire veszélyesek lehetnek" - tette hozzá Sam.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×