eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csak minden harmadik férfi mos kezet vécézés után

Vécéhasználat után nagyobb a valószínűsége, hogy szappannal mosunk kezet, ha arra külön üzenetekkel hívják fel a figyelmünket a mosdóban - derült ki egy brit kutatásból.

"A víz nem öli meg a baktériumokat, a szappan viszont igen" - a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói ehhez hasonló elektronikus üzeneteket helyeztek el brit benzinkutak mosdóiban, hogy megfigyeljék, a figyelmeztető szövegek milyen hatással vannak a vécéhasználat után kezet mosókra.

Több mint 250 ezren tértek be a vizsgált mellékhelyiségekbe, ahol a szappanhasználatot szenzorokkal figyelték meg. A kutatócsapat azt találta, hogy a vécézés utáni kézmosásnál a férfiak mindössze harmada kent a kezére szappant, míg a nőknél kétharmad volt a szappanhasználók aránya.

A kutatók a mosdók bejáratánál elhelyezett kivetítőkön futó üzenetek hatását is megfigyelték, és kiderült: "Az Ön mellett álló vajon szappannal mos kezet?" szöveg volt a leghatásosabb. Azt is megállapították, hogy a "Vagy leszappanozod, vagy később megeszed" üzenetre a férfiak többsége undorral reagált.

A kézmosás október 15-ei világnapjára tervezett és az American Journal of Public Health szaklapban megjelent vizsgálattal az volt a kutatók célja, hogy felhívják a figyelmet: a megfelelő kézmosás az egyik leghatásosabb módja a baktériumok távoltartásának.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×