eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az idősebbek némileg védettek a H1N1 vírus ellen

Azoknál az embereknél, akiknek a szervezete fertőzés vagy oltás formájában találkozott már a szezonális influenza vírusával, kialakult egyfajta immunitás, amely védi őket az új típusú influenza ellen - közölték szerdán amerikai kutatók.

Elmondták, hogy a pandémiás H1N1 vírusban megtalálhatók korábbi vírustörzsek darabjai, amelyekkel a hatvan év feletti emberek találkozhattak évtizedekkel ezelőtt, így "alvó" immunsejtekkel rendelkeznek, amelyek védik őket.

"Ezek a megállapítások jelzik, hogy a népességben jelen van egy bizonyos fokú védettség a pandémiás H1N1 influenzavírussal szemben, amely megmagyarázza, miért enyhék általában a 2009-es H1N1 fertőzéshez kapcsolódó tünetek" - mondta Carol Cardona, a Californiai Egyetem munkatársa, akinek tanulmánya az Emerging Infectious Diseases című szaklapban jelent meg.

Cardona szerint sok figyelem fordul az antitestek felé, amelyek a szervezetben felismerik és elpusztítják a betolakodókat. Testünk azonban termel úgynevezett citotoxikus T-sejteket is, amelyek vírusellenes molekulákkal megölik a fertőzött sejteket, és megtisztítják a szervezetet a vírustól. Ezek az elsődleges immunválaszt hordozó T-sejtek jelenthetik a védelmet a H1N1 ellen is.

A kutató munkatársaival korábbi tanulmányok adatait elemezte, olyan rövid fehérjeszakaszokat vizsgálva, amelyek a vírus kevésbé változékony régióiban találhatók. Több mint egy tucat olyan darabkára (epitópra) bukkantak a H1N1 vírusban, amelyek az évek óta keringő szezonális influenza vírusokban is jelen vannak.

"Nem mindenkinél termelődnek ezek a fehérjedarabkák - ez magyarázhatja, hogy egyeseknél súlyosabb tünetekkel jár a H1N1 fertőzés, míg másoknál enyhébbekkel" - tette hozzá Cardona.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×