eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Anyaszomorító kutyaszaporítók

A kutyaszaporítás - amennyiben a szaporító adót fizet -, nem minősül illegális tevékenységnek, viszont mindenképpen károsítja a magyarországi fajtaállományokat - mondta az InfoRádiónak a Cerberos Állatvédő Egyesület alelnöke. Mézes Dorottya szerint ha egészséges fajtatiszta kutyát szeretnénk elsősorban tenyésztőkhöz, illetve a fajtamentőkhöz, menhelyekhez forduljunk.

Hogy kik a kutyaszaporítók? Azok, akik egyszerűen egy kutyafajta nőstényét pároztatják egy ugyanolyan fajtájú hímmel, majd a megszületett kiskutyákat értékesítik. A kutyaszaporító nem figyel a vérvonalra, legtöbbször az számít neki, hogy minél több kutyát adhasson el, így nagyobb haszna legyen.

A kutyatenyésztők ezzel szemben legalább két szukával rendelkeznek, valamint egy, az anyakutyáktól eltérő vérvonalú kannal, a tenyésztés nevét pedig bejelentették a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének.

Mézes Dorottya a szűk definíción túl más különbségeket is lát: a tenyésztő szeretetből tartja a kutyát, míg a szaporító csak egy pénzkereseti formát lát benne. A szaporító ezért minél több kiskutyát akar eladni, míg a tenyésztő figyel arra is, milyen kiskutyákat ad el és kinek.

A közösségi portálokon például szinte csak szaporítók hirdetnek. A tenyésztőknek saját honlapjuk van, ők előjegyzést vesznek fel, ez alapján alakítják az almot.

A szaporító nem ad törzskönyvet, de még számlát sem, nem ír szerződést, ezzel pedig óriási károkat okoz a magyar kutyaállományban. A tenyésztő elbeszélget az új gazdával, és ha úgy látja: a vevő és az állat nem passzolna össze, ezt ki is mondja, és másik fajtát ajánl.

Mint mondta, fajtatiszta kutyákat nem csak tenyésztőknél találhatunk, hanem az úgynevezett fajtamentőknél is. Hozzátette: érdemes körülnézni a menhelyeken, hiszen onnan általában ingyen hozhatjuk el az állatokat.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×