eur:
388.49
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Nem tűnik el az ősz az éghajlatkutató szerint

Jelenleg ősz van, a télnek más ismérvei vannak, bár az értékeket figyelve közelítünk hozzá - mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: mind a négy évszak megmarad, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy már csak a nyár és a tél váltja egymást.

Az évszakok nem tűnnek el az életünkből - mondta az InfoRádió által megkérdezett éghajlatkutató, aki azonban hozzátette: tény, hogy a Föld éghajlata emelkedik, és ez változásokat idéz elő.

Mika János szerint az adatok azt mutatják, nem olyan különleges, hogy az egyik héten 30, a másikon pedig nulla fokhoz közeli a hőmérséklet, mert volt már ilyenre példa.

A közép-európai évszakokra vonatkozó vizsgálatok azt mutatják, hogy több száz év alatt néhány napot tolódnak el az évszakok. Ez ugyan kimutatható, de nem vesszük észre, mert ez nem olyan, amikor néhány napot ugrik az időjárás - fűzte hozzá az éghajlatkutató, aki azt is hangsúlyozta: nem készültek még mértékadó vizsgálatok a hőmérséklet ingadozásának gyakoriságával kapcsolatban.

Mika János úgy véli: a nyár átlagosan meleg volt, a szeptember és az október eddigi része azonban jóval melegebb volt az megszokottnál. Hangsúlyozta: a különösen hideg időjárás ellenére ősz van. Ez egy rendkívül hűvös ősz, még nem kéne, hogy ennyire hideg legyen, de később lesz még melegebb - biztatott a szakember.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×