eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Évente több tízezer nő hal bele az abortuszba

Bár világszerte növekszik a fogamzásgátló szerek és eszközök használata, a terhességmegszakítások még mindig 70 ezer nőt ölnek meg évente - derült ki egy amerikai szervezet kutatásából.

Hetvenezer nő hal bele évente az abortuszba, az áldozatok több mint fele (38 ezer) Afrika dél-szaharai régiójában - derült ki abból a riportból, amelyet a New York-i székhelyű Guttmacher Intézet készített.

Majdnem minden fejlett országban legális és biztonságos az abortusz - mondta a terhességmegszakítás témájában nagy tekintélynek örvendő intézet vezetője. Sharon Camp hozzátette: a fejlődő világ legtöbb államában korlátozzák az abortuszt, ami így nem biztonságos, mert gyakran titokban, nem megfelelő körülmények között végzik el.

Az intézet becslése szerint világszerte 1995 és 2003 között 45,5-ről 41,6 millióra csökkent az abortuszok száma. A csökkenés legfőbb oka az, hogy amíg 1990-ben a nők 54 százaléka használt valamilyen fogamzásgátlót, addig 2003-ban már 63 százalékuk. A fogamzásgátlók használata minden régióban nőtt, de Afrikában még mindig csak a nők 28 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

A szigorú szabályozás nem segít


A szakértők jelentésükben megjegyzik, hogy egyre több ország liberalizálja abortusztörvényét, amely szintén hozzájárul a terhességmegszakítások számának csökkenéséhez. 1997 óta csak három állam - Lengyelország, Nicaragua és El Salvador - szigorította az abortuszt, miközben 19 országban (többek között Kambodzsában és Nepálban) lazítottak a szabályokon.

A csökkenés ellenére a nők 40 százaléka olyan országban él, ahol nagyon szigorú abortusztörvényt léptettek életbe - ezen országok szinte mindegyike a fejlődő világhoz tartozik.

Az intézet vizsgálata rávilágít arra, hogy az abortuszok száma nagyjából megegyezik a liberálisabb és a szigorúbb korlátozást bevezető országokban. A különbség abból adódik, hogy az abortuszt erősen korlátozó államokban sokkal nagyobb a komplikációkban vagy a titkokban végrehajtott abortuszban meghalók száma.

"Az hogy jogilag korlátozzák az abortuszt, még nem jelenti azt, hogy megszűnnek a terhességmegszakítások, csak veszélyesebbé válnak a beavatkozások" - hangsúlyozta Sharon Camp, aki hozzátette: túl sok nőt csonkítanak vagy ölnek meg a titokban, nem megfelelő körülmények között elvégzett abortusszal.

A jelentés szerint a 2003-ban végrehajtott 41,6 millió abortuszból 19,7 millió volt veszélyes, és szinte mindegyiket kevésbé fejlett országokban hajtották végre. Az intézet ajánlása szerint növelni kell a lehetőséget, hogy a nők hozzáférjenek a fogamzásgátló eszközökhöz, fejleszteni kell a családtervezési programokat, legalizálni kell az abortuszt, és javítani a terhességmegszakítás utáni kezelések minőségén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×