eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Negyvenévesen jobb kövérnek lenni, mint soványnak

Jobb túlsúlyosnak, mint vékonynak lenni negyvenévesen egy japán tanulmány szerint, amely arra világít rá, hogy a kövérebbek tovább élnek, mint soványabb társaik.

A túlsúlyos negyvenesek várható élettartama átlagosan hat évvel hosszabb, mint a karcsúaké - állítják japán kutatók, akik 44 ezer a Miyagi prefektúrában élő 40 és 79 év közötti embert vontak be vizsgálatukba.

A kutatók megvizsgálták a kísérleti alanyok egészségi állapotát, testsúlyát és várható élettartamát, majd testtömegindexük alapján négy kategóriába sorolták őket: soványak, normál testsúlyúak, túlsúlyosak és elhízottak.

A vizsgálat szerint a negyvenévesek közül a várható élettartam "versenyében" a túlsúlyos kategóriába tartozók nyertek, mivel a kutatók számításai közül az ebbe a csoportba tartozó férfiak további 40,5, a nők pedig 47 évre számíthatnak.

Õket követték a normál testsúlyúak: a kutatók számításai szerint az ebbe a csoportba tartozó férfiak várható élettartama további 38,7, míg a nőké 46,3 év.

Különös módon a soványak esetében kalkulálták ki a legrövidebb várható élettartamot a negyvenesek körében: a férfiaknál újabb 33,8, a nőknél pedig 41,1 évet számoltak.

Az eddigi kutatások azt mutatták, a túlsúlyosak szíve nagy veszélyben van, ám a mostani vizsgálat arra is rávilágított, hogy a soványak is ki vannak téve a szív és érrendszeri betegségek kockázatának, ráadásul nagyobb az esélye a tüdőgyulladás kialakulásának is a hiányos táplálkozás miatt - hangsúlyozták a japán kutatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×