eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elárverezik a trafalgari csata brit zászlaját

Egy fiókban őrizték a trafalgari csata egyetlen még mai is létező zászlaját, amit most árverésre bocsátanak; eladási ára elérheti akár a 15 ezer fontot (közel 4,4 millió forint) is.

A brit zászló 1805-ben a spanyol partoknál Napóleon seregeit legyőző Nelson admirális egyik hajóján, a HMS Spartiate-en lengett.

Az összecsapás után az 540 tagú legénység odaajándékozta James Clephan hadnagynak, akit az emberei nagyra becsültek. Clephan 1840-ben vonult vissza kapitányként, és élete hátralévő éveiben, 83 éves korában bekövetkezett haláláig Edinburgh-ban élt - olvasható a BBC honlapján.

A zászlót a hadnagy egyik Ausztráliában élő leszármazottja bocsátja árverésre, aki eddig egy fiókban őrizte a történelmi értékű tárgyat. Az emléktárgy 2,2 méter széles és 3,52 méter hosszú, 31 darabból varrták össze a legénység tagjai. Számos "harci sérülés" van rajta: lövések okozta lyukak, lövedékszilánktól eredő hasadások és egyéb, a csatával összefüggő sérülések.

A becses Union Jacket, amely az egyik legemblematikusabb emléktárgy a csatával kapcsolatban, október 21-én, a trafalgari csata napján árverezik el Londonban.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×