eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Nem a tyúkeszű "kakasok" sikeresek a madaraknál

A tyúkeszű hímek kevésbé sikeresek a szexben okos versenytársaiknál - mutatta ki egy amerikai kutatás a lugasépítő madarak esetében.

Ez az első eset, hogy egy madárfajnál az intelligencia és a szaporodási siker között összefüggést találtak.

A lugasépítő madárénál nehéz bonyolultabb és energiaigényesebb udvarlási szertartást találni. A hímek lugast építenek az erdőtalajon, és például kék tollakkal vagy csillogó üvegdarabkákkal díszítik, hogy odavonzzák a tojókat. Eközben különféle hangokat adnak ki, ugrálnak és billegetik farkukat.

Az amerikai Marylandi Egyetem kutatói mintegy harminc lugast csúfítottak el úgy, hogy a madarak által nem kedvelt vörös színt csempésztek beléjük. Az egyik teszt során átlátszó dobozzal fedtek le vörös műanyagot, a madárnak tehát félre kellett löknie azt, hogy eltávolíthassa a nemkívánatos tárgyakat.

A másik esetben vörös cserepet rögzítettek csavarral a lugashoz, a madár tehát csak akkor szabadult meg a vörösléstől, ha eltakarta azt. Ezután a kutatók videokamerákkal figyelték a lugasokat.

Kiderült, hogy a legjobb problémamegoldók könyvelhették el a legtöbb párzást - tudósít a kutatócsoport az Animal Behaviour című szaklapban. A műanyagdobozos tesztben volt például olyan delikvens, aki húsz másodperc alatt eltávolította azt, de akadtak olyanok is, akiknek ez egyáltalán nem sikerült. A legokosabb madarak közel kétszer annyiszor párzottak, mint a leglassúbb észjárásúak.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×