eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Semmi kétség: a szolárium rákot okozhat

Egy nemzetközi kutatás kétséget kizáróan megállapította, hogy a szoláriumok és a különböző kvarclámpák növelik a rák kialakulásának kockázatát.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség már korábban is feltételezte, hogy a barnító eszközök rákkeltőek lehetnek, most azonban a feltételezésük bizonyossággá vált.

Ultraviola-sugarakat nemcsak a nap, hanem a barnító berendezések is kiadnak magukból. A barnulásért és a bőr öregedéséért az UV-A sugarak okolhatók, míg a bőr leégéséért és a bőrdaganatokért az UV-B sugarak a hibásak.

A brit, szoláriumokat üzemeltetők hivatalos társasága természetesen azt állítja, hogy nincs kapcsolat a szoláriumozás és a bőrdaganatok között. Annál is inkább hangsúlyozzák ezt, mert attól tartanak: a kutatás készítői kampányt indítanak ellenük.

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a legveszélyesebb, a legnagyobb számban halálhoz vezető bőrdaganat típus, a melanóma előfordulásának kockázata akár 75 százalékkal is emelkedhet azoknál, akik már 30 éves koruk alatt rendszeresen szoláriumoztak, és ezt a gyakorlatot követték életük további részében is.

Ráadásul kiderült, hogy a mesterséges barnító eszközök a szemdaganatok kialakulásának esélyét is növelik. Egyes szakértők szerint a 18 év alattiak számára egyáltalán nem lenne szabad engedélyezni a szoláriumozást.

A barnító gépeket üzemeltetők társaságához tartozó szalonok a 16 év alattiakat kitiltották, a 16 és a 18 év közöttiek számára azonban ugyanúgy engedélyezi a szoláriumok használatát, mint az idősebbeknek, mert szerintük nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezen korcsoport számára káros lenne a gépek használata.

A brit adatok szerint elmúlt 30 évben jelentősen megnőtt a rákos megbetegedések száma. Míg 1977-ben 100 ezer emberre 3,4 eset jutott, addig 2006-ban már 14,7.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×