eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Dubrovnikból hajó visz Albániába

Vízi úton is megközelíthető ezentúl Albánia a dél-horvátországi Dubrovnikból; a nagy albán kikötővárosba, Durre:sbe szeptember végéig szerdánként egynapos kirándulásra viszi a turistákat az egyik nagy horvát utazási iroda katamaránja.

Az út az Adriai-tengeren három és fél óráig tart, a több mint 300 utas befogadására alkalmas hajó végighalad a montenegrói tengerpart mentén, majd a 800 ezer lakosú, nagy múltú albán városban, Durre:sben köt ki. Onnan autóbusszal elviszik a kirándulókat a félóra járásnyira levő fővárosba, Tiranába - írta a Slobodna Dalmacija tudósítója, aki részt vett az első úton.

A turisták megtapasztalhatták, hogy Tiranában olcsón lehet enni a vendéglőkben, a kávézókban egy fekete és egy üdítő másfél eurónyi (405 forint) összegbe kerül.

Az albán idegenvezető, Meti Collaku elmondta, hogy "nem érzik a gazdasági válságot, mert Albániában mindig abban éltek. Most az átlagkereset havonta 150 euró (40 500 forint), a közalkalmazottak megkeresnek havi 300 eurót (több mint 90 ezer forint) is, és mindenki jókedvű, mert demokrácia van" - tette hozzá.

A kirándulók Tirana után Durre:s kikötőváros látványosságaival, a római kori amfiteátrummal, és a bizánci városfalakkal ismerkedhetnek. A katamarán délután 5-kor indul vissza Dubrovnikba, s fél kilenckor köt ki a Gruz nevű városrészben.

A tiranai magyar nagykövetségtől az MTI megtudta, hogy a magyar turistáknak nem kell vízum Albániába, s az albánok eltörölték az autósokra rótt 10 eurós (2700 forint) országbelépti díjat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×