eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégis rákot okoz a mobiltelefon?

A mobiltelefon gyakori használata magyarázhatja a fültőmirigy-rákos esetek ugrásszerű növekedését - állítják izraeli kutatók, akik a szájüregi daganatos megbetegedések számának alakulását vizsgálták 1970 és 2006 között.

A kutatók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy emelkedik a fültőmirigyben felfedezett rosszindulatú daganatok száma. Jelentésük szerint 1980 és 2002 között évente átlagosan 25 fültőmirigy-rákot diagnosztizáltak, mostanra azonban a megbetegedések száma drámaian, évi 70-re emelkedett.

A kutatók 11.843 szájüregi daganatos megbetegedésről tudnak, s ezek közül a harmadik leggyakoribb a fültőmirigy rákos megbetegedése. A leggyakoribb az ajak- és a torokrák.

A fültőmirigy - a nevéből következően - a fül alatt található, vagyis ott, ahova az ember a mobiltelefont tartja. Ezzel ellentétben a száj alsó részében lévő mirigyek rákos megbetegedése nem lett gyakoribb.

A kutatást az Izraeli Fogrovosok Szövetsége rendelte meg és Avi Zini, a Héber Egyetem-Hadasszah Fogorvosi Kar fogorvoslási szakának munkatársa vezette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×