eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szigorúbban fellép a kormány az internetes kalózkodás ellen

Nagy-Britannia a digitális technológia élharcosává akar válni a világon - közölte a kormány, amikor közzétette a digitális kommunikáció fejlesztéséről szóló tervet. Ennek része például, hogy 2012-re minden otthont rákapcsolnának a szélessávú internetre, fejlesztenék a mobiltechnológiát és szigorúbban fellépnének a kalózkodás ellen.

Meglepő, de a brit internetezők - például a távoli skót szigetek lakói - még mindig csak régi és lassú modemet tudnak használni. A brit kormány azonban 2012-re minden otthonba el akarja juttatni a szélessávú internetet - derült ki a Digitális Nagy-Britannia című programból.

A technikai fejlesztés miatti örömbe üröm is vegyül, mivel egyrészt a manapság már lassúnak tartott 2megabit per másodperces hozzáférést akarja megvalósítani a kormány. Másrészt pedig mindezt azokkal akarja megfizettetni, akiknek földi vonalas telefonjuk van. Az elképzelés szerint ugyanis két forintnak megfelelő új fejlesztési adót rónának ki a telefontulajdonosokra, hasonlóan ahhoz, ahogy a tévétulajdonosokat megadóztatva tartják fenn a közszolgálati BBC-t.

Gordon Brown miniszterelnök ezek fényében vette elő azokat a szokásos frázisait, hogy Nagy-Britannia "világvezető" lesz a digitális kommunikációban, és az ipari forradalomhoz hasonlította a tervezett változásokat.

Az adófizetők pénzéből

Fontosabbnak tűnik, hogy 2017-re azt ígéri: a szigetlakók 90 százaléka már "szupergyors" 40 megabites internettel rendelkezik majd. Megint csak az adófizetők támogatnák a szolgáltatás olyan körzetekbe való eljuttatását, amely gazdaságilag nem kifizetődő. Brown szerint a széles sáv olyan fontos, mint a 19. században a vasútvonalak voltak.

A Digitális Nagy-Britannia program részeként megcsapolnák a tévé-előfizetői díjakból eltartott BBC költségvetését, és az összeg néhány százaléknyi részét a regionális műsorkészítőknek és a gyerekprogramok gyártóinak adnák át. A közszolgálati műsorgyártó határozottan tiltakozik, másik oldalról pedig a piac verseny hívei is támadják az elképzelést.

A függőség "megöli azt a kreativitást", amit pedig a kormány is fontosnak tart - érvelnek. A brit kormány szerint azonban így lehet biztosítani, hogy a fontos regionális hírműsorokat is fent lehessen tartani.

Terveket dolgoztak ki a digitális kalózkodás megfékezésére is. Eszerint a rendszeresen illegálisan letöltőket először figyelmeztetnék, majd az internetszolgáltatók lelassítanák hozzáférésüket, végül adataikat a szerzői jogok tulajdonosainak adnák át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×