Már valószínűleg mindenki tudja, hogy a joghurt egészséges, de a stockholmi Karolinska Intézet kutatói új kedvező tulajdonságát fedezték fel a tejterméknek. A svéd kutatók 80 ezer páciens étrendjét kísérték figyelemmel kilenc éven keresztül.
Azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik naponta két adag joghurtot fogyasztottak, 45 százalékkal csökkent a húgyhólyagrák kialakulásának az esélye, mint azoknál, akik csak alkalmanként vagy egyáltalán nem ettek joghurtot. A férfiak esetében 36 százalékkal csökkent a daganat kialakulásának kockázata.
Érdekes azonban, hogy a kutatók ehhez hasonló kedvező tulajdonságot más tejtermékeknél nem mutattak ki - csak azoknál, amelyekben a tejsav baktériuma található meg.
A kutatást vezető Alicja Wolk elmondta: a baktériumtenyészettel rendelkező tejtermékek esetében a Lactobacillus nevű probiotikum felelős a jótékony hatásért.
Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt