eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Idén még újabb természeti katasztrófákat okoz a klímaváltozás

Természeti csapásokban 150 ezernél több embert vesztette az életét az év első hat hónapjában világszerte - figyelmeztetett az egyik legnagyobb nemzetközi biztosító. A német Münich Re fokozott erőfeszítéseket sürgetett a klímaváltozás lassítása érdekében.

A német biztosító adatai szerint 2008 első felében 400 természeti csapás érte az emberiséget, amelyek becslések szerint 50 milliárd dollár kárt okoztak. Tavaly összesen 960 természeti katasztrófát jegyeztek fel, a károk meghaladták a 82 milliárd dollárt - és ebből csak 30 milliárdot fedeztek a biztosítások.

Idén csak a Nargis ciklon 138 ezer ember halálát követelte május elején Mianmarban (Burmában), a május 12-i földrengésben pedig 69200 ember halt meg vagy tűnt el Kínában.

A biztosító szakértője, Torsten Jeworrek az adatok ismeretében hangsúlyozta: a különösen veszélyeztetett térségekben a korábbinál jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani az előrejelzésre és a kármegelőzésre. Példaként a földrengés sújtotta Szecsuant említette, ahol alaposan szigorítani kell az építkezési előírásokat.

A szakértő szerint az év második felében is sok természeti katasztrófa várható, amelyeket a klímaváltozás okoz. Az Egyesült Államokban például, soha nem volt annyi tornádó, mint amennyit az év első hat hónapjában feljegyeztek, és több milliárd dolláros károkat okoztak a heves esőzések, jégesők és áradások is az ország középnyugati államaiban - figyelmeztetett Jeworrek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×