eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az első ország, ahol teljesen betiltják a dohányzás

A világ első dohányfüst-mentes országává válhat Niue, a Cook-szigetekhez tartozó 260 négyzetkilométeres aprócska földdarab.

Az Új-Zélandtól 2500 kilométerre, északkeletre fekvő Niuét James Cook fedezte fel 1774-ben. 1846-ban keresztény misszionáriusok érkeztek a polinézek lakta szigetre, amely 1901-ben került Új-Zéland igazgatása alá. 1974-ben Új-Zéland társult területe lett: külügyeiben és védelmi kérdésekben alárendelt az anyaországnak, egyéb ügyekben önálló döntési joga van.

Niue lakosainak száma 1300 fő, s közülük mindössze 250-en számítanak a nikotin rabjának. Ennek ellenére Sitaleki Finau, a sziget legfőbb közegészségügyi hivatalossága olyan jogszabálytervezetet nyújtott be a törvényalkotóknak, amely szerint teljesen beszüntetnék a dohánytermékek forgalmazását. A cigarettázást pedig nemcsak közterületen, hanem otthon is szigorúan megtiltanák a szigetlakóknak.

Ahogy más országokban, Niuén is tilos a kormányhivatalokban és a középületekben való dohányzás, az egyik település, a Tuapa nevű falu pedig máris füstmentessé nyilvánította magét.

A kormány még nem írta alá a törvényjavaslatot, és a dohánygyárak részéről is kemény ellenállásra lehet számítani, Sitaleki Finau mégis elkerülhetetlennek tartja a sziget füstmentesítését, mivel a nikotin 250 renitens rabja szenvedélybetegségével súlyosan megterheli az aprócska ország egészségügyi büdzséjét.

A dohányosokat egyébként egyelőre nem fenyegeti veszély, a jogszabálytervezet megvitatása ugyanis még nem szerepel a parlament napirendjén, s a végszavazásig akár két év is eltelhet. Ez idő alatt a kormány is eldöntheti, hogy mivel pótolhatja a dohánytermékek betiltása miatt kieső adóbevételeket.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×