eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Takaróval védik a gleccsert az olvadástól

Az Alta Valtellina-i olasz Alpokban takaróval borították be a Dosdé-gleccser egy részét, hogy megvédjék a további olvadástól. Az Ice Protectornak elnevezett fehér anyagot 40 más textília közül választották ki.

A különleges takaró négyzetmétere 500 gramm súlyú, vastagsága 0,4 cm. Két rétegből áll és közöttük egy izoláló levegőréteg véd a napsugaraktól - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A gleccsert átlag 180 centiméteres jég borítja, amely a központi részen eléri az 50 méteres mélységet. A takaró, a remények szerint évi 194 köbméter vizet takarít meg. Igaz, hogy ez csupán egy könnycsepp ahhoz a 171 millió köbméterhez viszonyítva, amelyet 2003 meleg nyarán a lombard gleccserek elvesztettek és ahhoz az egymillió köbméterhez képest is, amelyet a Dosdé veszít el minden évben.

Ezzel a módszerrel azonban mégis lehet valamit enyhíteni, és nem is drágán, a károkon. A 2751 és 2850 méter magasság között kifeszített Ice Protector csupán 700 euróba kerül.

Az eredmény szeptemberben lesz ismert, amikor leszedik a takarót, amelyet jelenleg a sokszor 140 km/óra sebességet is meghaladó szél miatt 36 kőtömbhöz erősítettek.

Az eseményen jelen volt Reinhold Messner, a világhírű alpinista, aki szerint sajnos a gleccserek mindenképpen elolvadnak, nem segíthet rajtuk még a kiotói egyezmény sem. "Csak abban reménykedhetünk, hogy a természet halad a maga útján, és néhány évtized múlva a gleccserek újra megjelennek" - mondta az optimista alpinista.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×