eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A legegészségesebb 11 étel, amelyet mégis alig eszünk

Összeállította annak a 11 ételnek a listáját Johny Bowden amerikai táplálkozási szakértő, amelyek nagyon egészségesek - mégsem esszük azokat. Pedig bármelyik beszerezhető még a legkisebb közértben is.

Több olyan étel is van, amely nagyon egészséges, mégsem fogyasztják - állítja az amerikai táplálkozási szakértő. Johny Bowden persze elismeri, hogy ez nem csak az emberek hibája, hiszen néhány kedvencét - például a portuláka vagy a guajáva - nem kapható minden sarki közértben.

"A világ 150 legegészségesebb étele" című könyv szerzője a beszerzési nehézségek figyelmen kívül hagyásával állította össze azt a listát, amelyet mindenkinek ajánl, aki törődik magával. Íme, a 11 legegészségesebb étel listája:

1. Cékla

Úgy gondoljunk a céklára, mint vörös spenótra, ugyanolyan gazdag ugyanis folsavban, természetes vörös pigmentjei pedig kimondottan hasznosak a rákbetegek számára.
Fogyasztása: frissen, nyersen vagy rostélyon sütve salátának. Főzés közben ugyanis elveszíti antioxidáns hatását.

2. Fejes káposzta

Nagyon gazdag szulforafanban, amely kutatók szerint serkenti rákfaló enzimek képződését.
Fogyasztása: ázsiai módra salátának vagy frissen hamburgerrel, szendvicsben.

3. Mángold

Íze és kinézete a spenóthoz hasonlít. Gazdag carotenoidban, amely védi az öregedő szemet.
Fogyasztása: felaprítva hirtelen ki kell sütni olívaolajban.

4. Fahéj

Segít szinten tartani a vércukrot és a koleszterint.
Fogyasztása: kávéra vagy zabkására szórva.5. Gránátalmalé

A tapasztalatok szerint csökkenti a vérnyomást, ráadásul rengeteg antioxidánst tartalmaz.
Fogyasztása: egyszerűen meg kell inni.

6. Aszalt szilva

Antioxidánsokban gazdag.
Fogyasztása: sonkába burkolva és megsütve isteni.

7. Tökmag

Ez a tök legtáplálóbb része. Gazdag magnéziumban, amelyről azt tartják, hogy segít megelőzni a korai halált.
Fogyasztása: pirítva rágcsálnivalóként vagy salátára szórva.

8. Szardínia

"Maga az egészség - konzervdobozban". A szardínia igen gazdag omega-3 zsírsavban és kalciumban, gyakorlatilag nincs viszont benne higany. Ezen kívül tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, és pótolja a B-vitamint.
Fogyasztása: olíva- vagy halolajban dobozolt szardíniát vásároljon. Fogyasztható magában, salátában, pirítóssal vagy djoni mustárral és hagymával összekeverve és kenyérre kenve.

9. Kurkuma

A kurkuma a "fűszerek szupersztárja", amelynek gyulladásgátló hatása van, és segít megelőzni a rákbetegséget.
Fogyasztása: tojásrántottába keverve vagy bármilyen zöldségétellel.

10. Mirelit fekete áfonya

Bár a fagyasztás csökkentheti bizonyos zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalmát, ilyen formában legalább egész évben hozzá lehet jutni a fekete áfonyához, és meg sem romlik. Állatkísérletek azt bizonyítják, hogy ez a gyümölcs javítja a memóriát.
Fogyasztása: joghurtba vagy csokoládés szójatejbe keverve, amelyet megszórhat mandulával.

11. Sütőtökpüré

Kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag rostokban és az immunrendszert stimuláló A-vitaminban.
Fogyasztása: kis vajjal, fahéjjal és szerecsendióval összekeverve.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×