eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akik még az amerikaiaknál is kövérebbek

Az ausztrálok súlyosabbak, mint az Egyesült Államok polgárai. Erre nem büszkék, annak azonban örülnek, hogy még mindig nem ők a legkövérebbek a világon.

Ausztráliában több mint 4 millió 18 év feletti, azaz a teljes felnőtt lakosság 26 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ezzel a kontinensnyi ország leelőzte az Egyesült Államokat, amely mindössze 1 százalékponttal marad el, ott pontosan minden negyedik ember tartozik ebbe a kategóriába.

Az adatokból kiderül az is, hogy a 45 és 65 év közötti férfiak 70, az ugyanilyen korú nőknek pedig a 60 százalékának 25-ös, vagy ennél is magasabb a testtömeg indexe. A magasságból és a testsúlyból kiszámítható adat 18,5 felett és 25 alatt számít normálisnak.

Az adatokat közlő cikk rámutat a kövérség veszélyeire is, a többi mellett a magas vérnyomásra, és arra is, hogy 2005-ben 14 ezer embernél alakult ki olyan betegség, amely összefüggésbe hozható az elhízással és a mozgásszegény életmóddal.

A felmérés készítői azzal is számolnak, hogy egyre nagyobb feladatot ad az egészségügynek az elhízás és az azzal összefüggő betegségek. Számításaik szerint az elkövetkezendő 20 évben nagyjából 700 ezren keresik majd fel a kórházakat emiatt.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a legtöbb elhízott ember a mikronéziai szigeteken van, Nauruban például a felnőtt lakosság 94,5 százalékának kellene lefogynia.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×