eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Húsz centivel nyújtották meg a sípcsontját, hogy járhasson

A lábszárcsont nélkül született tinédzser ma már segítség nélkül tud járni, mert az orvosok több mint 20 centiméterrel nyújtották ki sípcsontját.

Michael Gays számtalan fájdalmas műtétek után szerdán életében először segítség nélkül lábra állhatott. A 19 éves fiú igazi szenvedésnek volt kitéve eddigi élete során: az orvosok többször eltörték a sípcsontját, hogy meghosszabbítsák azt.

A fiú egy különleges betegségben, lábszárcsont elégtelenségben szenved, ami 100 ezer emberből 1-et érint. A ritka kór lényege, hogy a csecsemő lábszárcsont nélkül születik. A 19 éves fiúnak az is nehezítette az életét, hogy nem volt jobb bokája, illetve lábfején csak 3 ujj volt - de azok is hátragörbültek.

Először 11 hónapos korában feküdt kés alá, azóta pedig 22 operáción esett áll. A birminghami sebészek az évek során a jobb sípcsontját próbálták nyújtani, ami sikerült is: összesen 23 centiméterrel lett hosszabb, így az most már lábszárcsontként is funkcionál. A fiúnak nem kevés fájdalmat kellett elszenvednie, hiszen a doktorok többször is eltörték sípcsontját, hogy sikerüljön a nyújtás.

A gyötrelmes operációk között sem menekülhetett a fájdalom elől, mivel egy fémvázba helyezték lábát. A csontba szegeket fúrtak, amiket a fiúnak napi négyszer kellett meghúznia, hogy a csont szétfeszüljön.

A szüleinek kellett dönteni a kezelésről, mert az orvosok azt mondták: egész életét tolószékben töltheti, ha nem kezdik el a csontnyújtást.

Egész életemben erre a pillanatra vártam - mondta a boldog kamasz, aki szerdán tette meg segítség nélkül első önálló lépéseit a meghosszabbított lábával, miután levették róla a gipszet.

Édesanyja nagyon büszke a fiára, hogy hősiesen kibírta a hosszú évek fájdalmait és kórházlátogatásait. Michael egyébként imádja a krikettet, a golfot, a focit, és szeptemberben kezdi egyetemi tanulmányait.

A birminghami orvosok szerint két hónapon belül a fiú lábának hossza a normális hossz 80 százalékát fogja elérni, és ugyan kissé bicegve, de teljesen önállóan fog járni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×