eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A D-vitamin újabb jótékony hatása

A D-vitamin segít a vastagbélrákban és a végbéldaganatban szenvedő betegek életkilátásának javításában. Az úgynevezett napvitamin újabb jótékony hatását egyesült államokbeli kutatók fedezték fel.

A vastagbél- és a végbélrák megelőzésére és meglétük esetén a leküzdésükre egyaránt jótékonyan hat a D-vitamin.

Az egyik bostoni rákkutatói intézet munkatársai 1991 és 2002 között 304 betegen diagnosztizálták a két rákfajtát. A betegeket ezután abból a szempontból is vizsgálták, hogy étkezési szokásaik hogyan hatnak betegségük kimenetelére.

A pácienseket a D-vitaminszintjük alapján osztályokba sorolták. A felső 25 százalékhoz tartozóknak nagyjából 50 százalékkal kevesebb esélyük volt a korai, legfeljebb 5 éven belül bekövetkező halálra, mint az alsó 25 százalékba tartozóknak.

Az intézet most azt tervezi: tovább folytatja a kutatást. Azt akarják pontosítani, hogyan lehet a D-vitamint hasznosítani a rákgyógyászatban.

Korábbi kutatások azt bizonyították be, hogy a nőknek érdemes ellenőrizniük a D-vitamin-szintjüket, a melldaganatban szenvedők között ugyanis nagyobb eséllyel halnak bele a betegségbe azok, akiknek a szervezetében kevés van ebből a tápanyagból.

Az is kiderült már, hogy csökkentheti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét az, ha már gyermekkorban sok D-vitamin jut a szervezetbe.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×