eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Reszkessenek a famészárosok!

Új rendszert dolgoztak ki az angol fővárosban, hogy megállapítsák, mennyi a pénzbeli értékük a várost ékesítő több száz éves fáknak. Favédők így akarják megakadályozni a jogtalan famészárlásokat, amelyeket a biztosítási társaságok követnek el.

Méret, egészségi állapot, történelmi jelentőség - ezek azok az adatok, amelyeket a londoni hatóságoknak figyelembe kell venniük akkor, amikor egy patinás fa értékét állapítják meg, és azt, hogy kivágásra kerüljön-e vagy sem. Az sem mindegy, hogy a fa környékén mennyien élnek és élvezik a növény adta előnyöket.

Az új értékelési rendszert minden helyi hatóságnak el kell fogadnia Angliában ahhoz, hogy megakadályozható legyen az értékes fák tömeges kivágása. Sok esetben ugyanis az épületek megereszkedéséért ezeket az idős fákat okolják, és nyomban kivágják őket.

A biztosítási szakemberek előszeretettel mondanak halálos ítéletet egészséges, de már öreg fák felett, mert állítólag azok károkat okozhatnak a házakban. Favédők szerint azonban az épületek megsüllyedését sokszor az eltört csatornavezeték és a száraz időjárás okozza.

A jövőben az értékelési rendszernek köszönhetően egy idős fát csak akkor lehet kivágásra ítélni, ha egy biztosítási társaság be tudja bizonyítani, valóban a növény okozta az épületben a károkat.

A számítási rendszer szerint csak Londonban összesen 6,4 milliárd font (2240 milliárd forint) értékű fa díszíti az utcákat és a tereket, ám az elmúlt 5 évben csaknem 40 ezret vágtak ki - nagy részük 100 évesnél idősebb volt.

A legértékesebbek a platánok, a tölgyek, a gesztenye- és bükkfák. Legtöbbjük értékes 8 ezer és 12 ezer font (3-5 millió forint) között mozog, de a számítások szerint a legdrágább fa díját egy Közép-Londonban található 180 centiméter széles platán nyerte el, ami már a viktoriánus kor óta díszíti a Berkley teret. Becsült értéke 750 ezer font.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×