A dolog úgy kezdődött, hogy Micsurin egyik tanítványa ki akarta nemesíteni a fagyálló szovjet narancsot, hogy ne külföldről kelljen behozni drága pénzért, s kísérleteihez ültette a fát, de nem járt igazán sikerrel.
Évek múltán aztán egyszer felkereste az intézetet Otto Juljevics Smidt akadémikus, a híres sarkkutató, és kérte, tanítanák meg, hogyan kell mandarint oltani.
Ezen a fán tanították, s attól kezdve mindenki oltogatni kezdte a fát mindenféle külföldi gyümölcsökkel. Egy törzse, de 12 gyökérrendszere van, májusban illatos, fehér virágokba borul, ősszel pedig majd minden ágán a világ különböző tájain honos, más-más színű, méretű, formájú és ízű gyümölcsök teremnek. S hogy tudni lehessen, melyik micsoda, minden oltás helyére fehér, ovális táblácskákat függesztettek.
A fáról évente több tucat kilogramm gyümölcsöt szednek, de a különös növény csodájára járó turistáknak nem adnak belőle, mert a sok látogató mindegyikének nem jutna belőle - mondták el az intézetben a Komszomolszkaja Pravda című lap tudósítóinak.