INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"A családi élet természetes velejárójának tekintik az erőszakot"

InfoRádió / MTI
Az orosz nők több mint 90 százaléka találkozott már erőszakkal a családban - derítette ki az ENSZ illetékes szakosodott szervezetének (UNFPA) felmérése, amely szerint Oroszországban évente több mint 14 ezer nő hal meg az otthoni erőszak következtében, a 14 év alatti korosztályból legalább kétmillió gyereket vernek a szülei, évente mintegy 50 ezer gyerek szökik meg családjától, és mintegy 7000 gyerek válik szexuális erőszak áldozatává.

Tatyjana Zabelina, a kutatás vezetője elmondta, hogy a 2006 júliusa és decembere között, négy orosz városban végzett felmérés szerint a nők 90,7 százaléka tartja komoly problémának a családon belüli erőszakot, amellyel gyakorlatilag naponta találkozik. Az áldozatok túlnyomórészt a nők és a gyerekek.

A megkérdezettek a családon belüli erőszakon első sorban a fizikai és a nemi erőszakot értik, de ide sorolják az anyagi és a pszichológiai erőszakot is, az erő alkalmazásának néhány formáját - egészen a nemi erőszakig - azonban sok nő a családi élet természetes velejárójának tekinti.

A felmérés résztvevői szinte kivétel nélkül küzdenek ilyen problémákkal, de a megoldásba nem a rendőrség, hanem a szociális szolgálatok bevonását tartanák helyesnek.

Zabelina azt is elmondta: nagyon kevesen tudnak az erőszak áldozatainak segítséget nyújtó krízisközpontok létezéséről, s akik értesültek ezekről, azok többnyire úgy vélik, hogy csak Moszkvában vannak ilyenek. A tájékozottság még jelentősen csökkent is: míg 2002-ben a nők 9,9 százaléka tudott e központokról, 2006-ban már csak 1 százalék rendelkezett ilyen értesüléssel.

A kutató hangsúlyozta: a családon belüli erőszak kérdését csakis a minisztériumok, főhatóságok és a problémával foglalkozó kutatók és intézmények együttes erőfeszítésével lehet kezelni.

Nagyezsda Svedova, a Szociálpolitikai Kutatások Központjának vezetője rámutatott: az anyagilag független nők ritkábban találkoznak a családon belüli erőszakkal.

A címlapról ajánljuk