eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A családi élet természetes velejárójának tekintik az erőszakot"

Az orosz nők több mint 90 százaléka találkozott már erőszakkal a családban - derítette ki az ENSZ illetékes szakosodott szervezetének (UNFPA) felmérése, amely szerint Oroszországban évente több mint 14 ezer nő hal meg az otthoni erőszak következtében, a 14 év alatti korosztályból legalább kétmillió gyereket vernek a szülei, évente mintegy 50 ezer gyerek szökik meg családjától, és mintegy 7000 gyerek válik szexuális erőszak áldozatává.

Tatyjana Zabelina, a kutatás vezetője elmondta, hogy a 2006 júliusa és decembere között, négy orosz városban végzett felmérés szerint a nők 90,7 százaléka tartja komoly problémának a családon belüli erőszakot, amellyel gyakorlatilag naponta találkozik. Az áldozatok túlnyomórészt a nők és a gyerekek.

A megkérdezettek a családon belüli erőszakon első sorban a fizikai és a nemi erőszakot értik, de ide sorolják az anyagi és a pszichológiai erőszakot is, az erő alkalmazásának néhány formáját - egészen a nemi erőszakig - azonban sok nő a családi élet természetes velejárójának tekinti.

A felmérés résztvevői szinte kivétel nélkül küzdenek ilyen problémákkal, de a megoldásba nem a rendőrség, hanem a szociális szolgálatok bevonását tartanák helyesnek.

Zabelina azt is elmondta: nagyon kevesen tudnak az erőszak áldozatainak segítséget nyújtó krízisközpontok létezéséről, s akik értesültek ezekről, azok többnyire úgy vélik, hogy csak Moszkvában vannak ilyenek. A tájékozottság még jelentősen csökkent is: míg 2002-ben a nők 9,9 százaléka tudott e központokról, 2006-ban már csak 1 százalék rendelkezett ilyen értesüléssel.

A kutató hangsúlyozta: a családon belüli erőszak kérdését csakis a minisztériumok, főhatóságok és a problémával foglalkozó kutatók és intézmények együttes erőfeszítésével lehet kezelni.

Nagyezsda Svedova, a Szociálpolitikai Kutatások Központjának vezetője rámutatott: az anyagilag független nők ritkábban találkoznak a családon belüli erőszakkal.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×