eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megérkeztek Szegedre a törpe selyemmajmok

Újabb lakók költöztek a Szegedi Vadasparkba. A Dél-Amerikában honos, a világon legkisebb főemlősöket képviselő törpeselyemmajom-pár már otthonosan mozog a nekik kialakított helyen - mondta el Veprik Róbert igazgató.

A kis majmocskák testhossza mindössze 15 cm, farkuk ugyanilyen hosszúságú. Testtömegük általában 100 és 150 gramm között van. Köröm csak hátsó lábuk hüvelykujján van, egyébként minden ujjukon karmot viselnek.

A hátsó végtagjaik jóval hosszabbak a mellsőknél, ez lehetővé teszi az ágak közötti erőteljes ugrásokat és a gyors mászást. Könnyű testsúlyuk miatt a vékony ágakon is biztonságosan mozognak, ahová a rájuk vadászó kisebb ragadozók, így például a macskafélék és a kígyók nem tudják követni őket.

A törpe selyemmajmok általában 2-15 fős csoportokban élnek és egymással jellegzetes sivító hangon kommunikálnak. Többnyire két utódot hoznak a világra.

Az újszülöttek cserebogár nagyságúak és nagyjából két hónapig szoptatja őket anyjuk. A nappal aktív állatok táplálékai közé tartoznak a rovarok, a gyümölcsök és a fák gyantája. Az esőerdők pusztításával életterük rohamosan csökken.

A gondozók azt remélik, hogy a Tropicariumból Szegedre érkezett tenyészpár hamarosan kismajmokkal örvendezteti meg a parkot illetve a közönséget is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×