eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Meglepő, de igaz: a képzettségtől függ, meddig él az ember

Jelentősen magasabb élettartamra számíthatnak a tanult emberek - derült ki egy amerikai felmérésből. Az Egyesült Államokban átlagosan 82 éves korukig élnek azok, akik legalább 12 éven keresztül jártak iskolába, míg a többiek mindössze 75 évre számíthatnak.

Az elmúlt évtizedekben nőtt a születéskor várható élettartam az Egyesült Államokban - ez jó hír. Ám az is kiderült, hogy minél jobban képzett és tanult valaki, annál hosszabb életre számíthat - számolt be a kutatás eredményéről Ellen R. Meara, a Harvard Medical School adjunktusa.

A kutatókat még jobban meglepte az, hogy mi magyarázza ezt a jelentős különbséget - a válasz ugyanis a dohányzásban keresendő.

A különbség egyötöde magyarázható azzal, hogy a kevésbé tanultak nagyobb eséllyel halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben: tüdőrákban és tüdőtágulásban.

Emellett az alacsonyabb végzettségűek kevesebbet is keresnek, nagyobb eséllyel kényszerülnek egészségtelen környezetben élni, ahol rosszabbak a körülmények és magasabb a bűnözés. Ráadásul éppen korlátozott anyagi lehetőségeik miatt sokan közülük nem rendelkeznek egészségbiztosítással, így nem engedhetik meg maguknak, hogy orvoshoz járjanak.

A kutatók megállapították, hogy míg a legalább középfokú végzettségűek várható élettartama 1980-as és 1990-es éveket összehasonlítva 1,5 évvel nőtt, addig a kevésbé képzetteké mindössze fél évvel. Egy évtizeddel később még rosszabb volt a helyzet: 2000-ig a képzettek várható élettartama újabb 1,6 évvel emelkedett - a tanulatlanoké viszont egyetlen nappal sem.

Különösen rossz helyzetben vannak a képzetlen nők: az ő várható élettartamuk még csökkent is. 2000-ben a legalább középfokú végzettséggel rendelkező 25 éves nők öt évvel hosszabb életre számíthattak, mint a képzetlenek.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×