INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Meglepő, de igaz: a képzettségtől függ, meddig él az ember

Infostart / InfoRádió
Jelentősen magasabb élettartamra számíthatnak a tanult emberek - derült ki egy amerikai felmérésből. Az Egyesült Államokban átlagosan 82 éves korukig élnek azok, akik legalább 12 éven keresztül jártak iskolába, míg a többiek mindössze 75 évre számíthatnak.

Az elmúlt évtizedekben nőtt a születéskor várható élettartam az Egyesült Államokban - ez jó hír. Ám az is kiderült, hogy minél jobban képzett és tanult valaki, annál hosszabb életre számíthat - számolt be a kutatás eredményéről Ellen R. Meara, a Harvard Medical School adjunktusa.

A kutatókat még jobban meglepte az, hogy mi magyarázza ezt a jelentős különbséget - a válasz ugyanis a dohányzásban keresendő.

A különbség egyötöde magyarázható azzal, hogy a kevésbé tanultak nagyobb eséllyel halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben: tüdőrákban és tüdőtágulásban.

Emellett az alacsonyabb végzettségűek kevesebbet is keresnek, nagyobb eséllyel kényszerülnek egészségtelen környezetben élni, ahol rosszabbak a körülmények és magasabb a bűnözés. Ráadásul éppen korlátozott anyagi lehetőségeik miatt sokan közülük nem rendelkeznek egészségbiztosítással, így nem engedhetik meg maguknak, hogy orvoshoz járjanak.

A kutatók megállapították, hogy míg a legalább középfokú végzettségűek várható élettartama 1980-as és 1990-es éveket összehasonlítva 1,5 évvel nőtt, addig a kevésbé képzetteké mindössze fél évvel. Egy évtizeddel később még rosszabb volt a helyzet: 2000-ig a képzettek várható élettartama újabb 1,6 évvel emelkedett - a tanulatlanoké viszont egyetlen nappal sem.

Különösen rossz helyzetben vannak a képzetlen nők: az ő várható élettartamuk még csökkent is. 2000-ben a legalább középfokú végzettséggel rendelkező 25 éves nők öt évvel hosszabb életre számíthattak, mint a képzetlenek.

A címlapról ajánljuk