eur:
395.51
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Õsi tapasztalat: gyorsabban és messzebbre kell menekülni a vörösök elől

Első pillantásra meg tudják állapítani az elefántok egy emberről, hogy barát-e vagy ellenség - méghozzá a ruhájának a színéből. A vöröstől azért félnek, mert azt hordják a maszáj harcosok, akik hagyományosan azzal bizonyítják férfiasságukat, hogy dárdával vadásznak az elefántokra.

A vörös a maszájok hagyományos népviseletének színe, amelyre az elefántok agresszióval reagálnak. A főleg földműveléssel foglalkozó kambák ruhájának színét azonban nem azonosítják a veszéllyel, a reakciójuk ezért sokkal visszafogottabb - állapították meg a skóciai St. Andrew Egyetem kutatói.

A tudósok eleve abból a feltételezésből indultak ki, hogy az afrikai elefántok meg tudják különböztetni a különböző törzsekhez tartozó embereket annak alapján, hogy azok milyen veszélyt jelentenek rájuk nézve - és nem csalódtak.

Kísérletekkel valószínűleg első alkalommal sikerült bebizonyítani, hogy valamelyik állatfaj képes potenciális vadászként beazonosítani egy meghatározott fajt ilyen kifinomult módszerrel - vélekednek a kutatók.

Lucy Bates és Richard Byrne először frissen mosott, vörös színű ruhadarabokat mutatott az elefántoknak, majd olyan vörös ruhát, amelyet előtte öt napig hordott egy maszáj, illetve egy kamba törzshöz tartozó férfi.

Gyorsabban és messzebb menekülnek a vöröstől


A maszáj-illatú ruhadarab látványa arra bírta az elefántokat, hogy a szokásosnál gyorsabban tűnjenek el a közelből, messzebb menjenek, és később merjenek csak megpihenni a nagy rohanás után.

Azután azt vizsgálták, hogy az elefántok összekapcsolják-e a színeket a veszéllyel. Kiderült, hogy igen: a vörösre agresszíven reagáltak - a fehérre nem. Vagyis a vöröset egyértelműen azonosítják a rájuk régóta vadászó maszájokkal. A maszájok legcsekélyebb jelére - színre vagy szagra - azonnal menekülni kezdenek - ez a reakció mindennél erősebb náluk.

Az elefántok jelentős veszélyt jelentenek az emberekre, így a vöröset akár védekezésként is használhatjuk - vélekednek a kutatók, akik valószínűnek tartják, hogy hasonló, vagy még kifinomultabb képességekkel rendelkeznek az ellenség azonosítására az emberszabású majmok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×