eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Hogyan lesznek milliomosok a tisztviselők?

Kína egyik tartományában lehetőséget adnak a kormányzati tisztviselőknek arra, hogy milliomosokká váljanak. Nem úgy, ahogy általában a döntéshozók gazdagodnak, hanem legális úton. Ehhez csak helyre kell állítaniuk a környezetet.

Az egyik északi városban 2 millió jüant, azaz csaknem 76 millió forintnak megfelelő összeget kap az a tisztviselő, aki jelentősen hozzájárul az igen szennyezett környezet helyreállításához. Shanxi tartomány ugyanis az egyik legszennyezettebb város az egész országban.

Sőt, a tisztviselők akkor is kapnak 1 millió jüant, ha csak azt sikerül elérniük, hogy a terület lekerüljön az öt legszennyezettebb tartomány listájáról.

A 2 milliót akkor kapják meg, ha a légszennyezettség jelentősen javul. Az összeget a városvezetők, a kormány helyi képviselői és a helyi hivatalnokok nyerhetik el.

Az ötletet természetesen sokan bírálják. Szerintük nem kellene milliós bónuszt fizetni azért, mert a tisztviselők elvégzik a munkájukat.

Vannak azonban támogatói is, akik mindent megadnának azért, hogy élhetőbbek legyenek a városok.

Az ötéves Zhang Yuanyuan Linfenben él, amely évekig az ország legszennyezettebb városa volt. Már régóta szeretne egy hófehér ruhát, édesanyja azonban nem vett neki.

Nem azért, mert a család nem engedhetné meg magának, sokkal inkább azért, mert a városban egy hófehér ruha nem maradna sokáig tiszta.

Amikor végre kapott egyet, és végigsétált benne a város főutcáján, észrevette, hogy egyedül ő van fehérben. És mire hazaértek a sétából, a ruha már szürke volt.

A család és felmenőik 60 éve élnek a városban. Elmondásuk szerint tíz éve olyan nagy kosz van, hogy senki nem vesz fehér öltözetet magára. Az anya azt mondja: ő 20 millió jüant sem sajnálna azoktól, akik megszüntetik ezt az állapotot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×