eur:
392.57
usd:
367.47
bux:
66225.34
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ne féljen a ráktól, mert belebetegszik!

Nagyobb eséllyel betegszik meg rákban az, aki azt hiszi, hogy semmit nem tehet a kór elkerülése érdekében - derítették ki amerikai kutatók. Pedig a rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető lenne, ha az emberek abbahagynák a dohányzást, sok gyümölcsöt és zöldséget ennének, és óvatosabban napoznának.

Amerikai kutatók hatezer embert kérdeztek meg a felmérés során. A megkérdezettek 47 százalékának meggyőződése, hogy "szinte minden rákot okoz", és minden negyedik hiszi azt, hogy nagyon keveset tehet a betegség megelőzése érdekében.

Emiatt azután nem is tesznek semmit - vonta meg a mérleget a kutatásban részt vevő Jeff Niederdeppe, a wisconsini egyetem munkatársa.

Megelőzhető a rák

Pedig a rák megelőzhető. "Tudjuk, hogy a rákbetegségek egyharmadát a dohányzás okozza, 15-20 százaléka pedig a túlsúlyhoz, illetve az elhízáshoz köthető. Vagyis egyértelmű, mit kell elkerülni ahhoz, hogy csökkentsük a rákbetegség veszélyét" - tette hozzá.

A Nemzeti Rákintézet által végzett felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak össze vannak zavarodva. A megkérdezettek 71,5 százaléka mondta azt, hogy "annyi mindent ajánlanak a rák elkerülésére, hogy az ember nem tudja, melyik tanácsot kövesse".

A szívbetegségek után a rák a második vezető halálok a fejlődő országokban, így az Egyesült Államokban is. Élete során minden második férfi és minden harmadik nőnél diagnosztizálják a betegséget.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×