eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eljött a nagy nap, irány a csúcs!

Megkezdi mászását a Mount Everest 8850 méter magas csúcsa felé Klein Dávid és Várkonyi László. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor vasárnap vagy hétfőn a hazai hegymászás történetében először, oxigénpalack használata nélkül jutnak fel magyar hegymászók a világ legmagasabb pontjára.

Élete legnehezebb néhány száz méterének megtételére készül a magyar Mount Everest-expedíció két tagja.

A 31 éves Klein Dávid és az 51 éves Várkonyi László március végén indult el Budapestről, hogy Tibet felől megmássza a világ legmagasabb hegycsúcsát, mégpedig a magyar alpinizmus történetében először oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A magyar hegymászók az elmúlt hetekben sikeresen kiépítették a táborláncot, pénteken pedig nekivágnak az utolsó szakasznak, hogy a tervek szerint legkésőbb hétfőn elérjék a 8850 méteres magasságban lévő csúcsot. Az alpinisták a rossz időjárás miatt két nappal elhalasztották az utolsó szakasz megtételét.

Az Ahico Everest-expedíció sajtófőnöke, Hajnal Ágnes az InfoRádióban elmondta: Klein Dávidék a legutolsó néhány száz méternek május 20-án, 22-23 óra körül vágnak neki, és 7-12 óra mászás után érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Mindkét hegymászó tapasztalt expedíciósnak számít, különösen Várkonyi László, aki az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002-ben ugyanis 8750 méterig jutott el a Mount Everesten. Most csak száz méterrel szeretne tovább jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×