INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

budapest

nébih

hamisítvány

vásárcsarnok

ellenőrzés

kivonás

Hamisított Pick-szalámit kínált a húsbolt – videó

Hamisított Pick-szalámit kínált a húsbolt – videó

Infostart

Egy budapesti vásárcsarnokban működő húsboltban tartottak nyomonkövetési célellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, melynek során hamisítottnak minősülő „Csemege szalámi” tételt találtak. Az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték a kifogásolt termék forgalomból való kivonását, a vele megegyező élelmiszerek visszahívását, és természetesen megtiltották a további forgalmazásukat is.

Az áprilisi húsboltellenőrzés során „Pick” termékként jelölt csomagolásban „Csemege szalámit” is találtak az eladópult felett felfüggesztve a hatóság ellenőrei.

Már a terméken feltüntetett adatok is gyanúra adtak okot, mivel a címkén és a celofánborításon eltérő engedélyszámok szerepeltek. Ráadásul az ügyfél az előírt szállítmányt kísérő dokumentációt sem tudta bemutatni. Utóbbi hiányosság már önmagában is súlyosan jogsértő, hiszen így nem állapítható meg kétséget kizáróan az élelmiszer eredete.

Emellett a termék a törvény szerint még hamisítottnak is minősül, a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis a gyártóként feltüntetett Pick Szeged Zrt. évek óta nem állít elő „Pick Csemege szalámi” megnevezésű terméket – olvasható a hatóság oldalán.

A hamisított termék jellemzői, amik több ponton eltérnek az eredeti „Pick Csemege szalámi” utolsó megjelenésétől:

  • tömege: körülbelül 1075 g,
  • hossza: körülbelül 450 mm,
  • átmérője: 60 mm,
  • címkén feltüntetett minőségmegőrzési idő: 08.05.2022,
  • a termék celofánján HU 390 engedélyezési szám, a termék címkéjén HU 7 engedélyezési szám szerepel,
  • a fólia zárószalagja tricolor,
  • az akasztóhurok tricolor,
  • a terméken lévő ezüstszínű klipsz adatokat nem tartalmaz.

A szakemberek elrendelték az érintett terméktétel azonnali hatállyal történő kivonását a forgalomból, forgalomba hozatalának tilalmát, továbbá hatósági zár alá vették a húsboltban található termékeket. Emellett kötelezték a boltot a fellelt tétellel megegyező élelmiszerek forgalomból való visszahívására is.

A hatóság az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

A Nébih kéri a vásárlókat, ha a fent ismertetett jellemzők alapján a hamis termékből vásároltak, azt vigyék vissza a vásárlás helyére a Nébih egyidejű értesítése (kiemelt@nebih.gov.hu) mellett. Az eredeti Pick termékek azonosításában segítenek a gyártó által is közzétett, itt olvasható információk – hívják fel a figyelmet.

Nyitókép: nebih
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018