eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Rendszeresen provokálja budapesti őreit az Iszlám Állam terroristája

A szír férfit egyszemélyes cellában őrzik, ahol 24 órában kamerák figyelik minden mozdulatát - értesült a Blikk.

Az Iszlám Állam terrorszervezet egykori tagja folyamatosan próbára teszi az őrök tűrőképességét: utasításaiknak rendszeresen ellenszegül. A fegyőrök nem riadnak meg a férfi sokszor provokatív, kötözködő viselkedésétől, az intézmény szabályait vele is ugyanúgy betartatják, mint bármelyik másik rabbal - értesült a lap, amely úgy tudja, hogy a szírt egyszemélyes cellában őrzik, ahol 24 órában kamerák figyelik minden mozdulatát. A többi rabbal gyakorlatilag egyáltalán nem érintkezik, kapcsolata csak az őrökkel van, a legtöbb nehéz pillanatot ételosztáskor okozza.

A férfinak nem először gyűlik meg a baja a szabályok betartásával: korábban a nyírbátori menekültügyi befogadó központban volt, idegenrendészeti őrizetben. A Terrorelhárítási Központ tájékoztatása szerint ott fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, nem vett részt a közös imákon, az őrzött állomáson elhelyezettekkel konfliktusba került, össze is verekedett.

Ahogyan azt az Infostart is megírta, férfit tavaly december 30-án a Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. A 27 éves férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

Ezt követően a férfi idegenrendészeti őrizetbe került, közben azonban a nemzetközi nyomozás kiderítette róla, hogy 2016 óta az Iszlám Állam tagja, több kivégzésben vet részt a szíriai Homsz városában.

A Pesti Srácok.hu internetes hírportálnak a férfi ügyvédje elmondta, hogy arra, hogy az emberölésekben a férfi is részt vett, a nyugati, elsősorban belga titkosszolgálati információk mellett egy külföldi védett tanú elmondásából következtetnek, aki azonosította a gyanúsítottat.

A férfit először márciusban, egy hónapra vették őrizetbe, amit a nyomozási bíró áprilisban három hónappal meghosszabbított. A következő tárgyalása júliusban lesz.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×