INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Autórobbantási kísérlet egy budapesti áruház parkolójában - fotók

Infostart / InfoRádió
Két napon belül beazonosították és elfogták a nyomozók azt a férfit, aki autójába helyezett benzines palackokat akart robbantani egy áruház parkolójában.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közveszély okozása bűntett kísérletének, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást - fogva tartása mellett - L. Péter 39 éves budapesti lakos ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított április 7-én a délelőtti órákban egy XVII. kerületi áruház parkolójában leparkolt személygépkocsival, melynek utasterébe különféle kannákban és palackokban benzint helyezett el gyújtószerkezettel együtt, amelyet mobiltelefonos távirányítással kívánt felgyújtani, felrobbantani.

A bűncselekmény következtében a gépkocsi belső kárpitozása, ülései kiégtek, azonban állampolgári bejelentést követően a kiérkező tűzoltók a keletkezett tüzet eloltották.

Az eljárás során megállapították, hogy a bűncselekmény elkövetésével L. Péter megalapozottan gyanúsítható. Elfogására április 9-én egy XI. kerületi billiárd-szalonban került sor.

A nyomozók a férfinél tartott házkutatás során mobiltelefonokat, adattárolókat, éles lőfegyvert, lőszert, valamint különböző - pirotechnikai vagy robbanószer, illetve robbantó szerkezet elkészítésére alkalmas anyagokat, alkatrészeket (gyújtózsinór, műtrágya, nagyobb mennyiségű foszfor, távirányítók), petárdákat foglaltak le.

A kirendelt igazságügyi tűzszerész szakértő megállapította, hogy a gyanúsított cselekménye alkalmas volt robbanás előidézésére. A vélemény alapján amennyiben a tűzoltók a keletkezett tüzet nem oltják el, a tűz nagy valószínűséggel átterjed a szomszédos épületre, illetve a bekövetkező robbanás a gépkocsi 15-20 méteres környezetében tartózkodó személyekben sérüléseket okoz.

A gyanúsított elszámoltatása során beismerő vallomást tett.

L. Péterrel szemben az eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte a X-XVII. Kerületi Ügyészség részére.

Fotók és további részletek: police.hu.

A címlapról ajánljuk