eur:
392.8
usd:
367.85
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hatmilliós telefonszámla, hivatali visszaélés - ezzel gyanúsítják Szabó Zoltánt

Kihallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség Szabó Zoltán volt szocialista parlamenti képviselőt, aki az eljáró hatóság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján beidézését nevetségesnek és mondvacsinált ügynek nevezte. A politikus úgy fogalmazott: sem visszaélést, sem bűncselekményt nem követett el, politikai támadás áldozata.

"Nem az én szégyenem, hogy gyanúsítotti kihallgatásra idéztek" - jelentette ki Szabó Zoltán, majd hozzátette, félő, hogy nem ő lesz az utolsó szocialista politikus, akit ilyen módon megpróbálnak hírbe hozni.

A kihallgatás előtt a politikus azt mondta: ha a VII. kerületi önkormányzat által számára biztosított mobiltelefon-használat miatt gyanúsítják meg, amelyben nyomoztak ellene, akkor a gyanúsítottak között kell lennie Deutsch Tamás akkori fideszes országgyűlési képviselőnek, akinek 1998 és 2002 között egy teljes irodát bocsátott rendelkezésére az önkormányzat, továbbá a kerületi rendőrkapitányságnak, polgárőrségnek és az egészségügyi szolgálatnak, amelyeknek szintén biztosított mobiltelefon-használatot a kerületi polgármester.

Szabó Zoltán hozzátette: az általa használt mobiltelefon a kerületi önkormányzaté volt, nem tudja, mennyi volt a havi számlája, ugyanis "emlékezete szerint" 1998 két nyári hónapjától eltekintve sosem fizetett mobiltelefon-költséget.

Mobil

Az ügyészség sajtóközleménye szerint megalapozott a gyanú, hogy Szabó Zoltán 1998 és 2002 között előbb VII. kerületi polgármesterként hivatali tevékenységével összefüggésben, majd tisztsége megszűnése után előbb jogcím nélkül, 2003 februárjától pedig fiktív jogcímen használta, és ezzel 6 348 873 forintos kárt okozott.

Erre azért volt lehetősége, mert részére a hivatal - Hunvald György, azóta hűtlen kezelés miatt előzetes letartóztatásba helyezett polgármester rendelkezése nyomán - tanácsadói beosztásban biztosította a korlátlan telefonhasználatot. Pedig a politikusnak az önkormányzattal sem tanácsadói, sem pedig egyéb megbízási szerződése nem volt és jelenleg sincs.

És miközben a politikus ezt a SIM-kártyát használta, 2002 júniusában pártja országos képviselőcsoportjának hivatala is rendelkezésére bocsátott egy korlátlan keretű mobil hívószámot, az országgyűlési képviselői munkájának elősegítése érdekében.

Az ügyészség szerint Szabó Zoltán szándékosan segítséget nyújtott Hunvald György polgármesternek az idegen vagyon kezeléséből fakadó kötelessége megszegéséhez a mobil hívószám jogellenes használatával.

Hivatali visszaélés

A hatóság azzal is gyanúsítja a volt szocialista országgyűlési képviselőt, hogy visszaélt hivatali helyzetével, amikor azért hívta fel a VII. kerületi jegyzőt, hogy intézkedjen az autójára rakott kerékbilincs eltávolításáról. A politikus tavaly július 17-én szabálytalanul parkolt le a Wesselényi utca és Kazinczy utca sarkán.

A jegyző másnap reggel arra kérte az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatóját, hogy szereltesse le az autóról a kerékbilincset, aki erre - Szabó Zoltánra tekintettel, és a körülmények minden további vizsgálata nélkül - utasítást adott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×