eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Beatrix yorki hercegnő és jegyese, Edoardo Mapelli Mozzi érkezik Jean-Christophe Napoléon Bonaparte hercegnek, I. Napóleon francia császár 33 éves leszármazottjának és menyasszonyának, a 31 éves Olympia Arco-Zinneberg grófnőnek az esküvőjére az Invalidusok házának Szent Lajos-templomába Párizsban 2019. október 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Jó hírt közölt a brit királyi család

Gyermeket vár Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 32 esztendős unokája. A hírt a Buckingham-palota jelentette be.

Beatrix hercegnőt - András yorki herceg, a brit uralkodó harmadik gyermeke és volt felesége, Sarah Ferguson elsőszülött leányát - 2019 szeptemberében jegyezte el Edoardo Mapelli Mozzi 39 éves olasz ingatlanmágnás, akinek egy korábbi kapcsolatából már van egy kisfia.

Az esküvőt eredetileg tavaly májusra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt új időpont nyilvános kijelölése nélkül elhalasztották.

Beatrix és Mozzi végül tavaly július 17-én házasodott össze a windsori királyi rezidencián, szűk családi körben és szinte titokban, hiszen a ceremóniát az udvar előre nem jelentette be.

A házaspár első gyermeke a 95 esztendős II. Erzsébet királynő tizenkettedik dédunokája lesz, egyben valószínűleg a második, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én, életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jön a világra.

Harry herceg és szintén várandós felesége, Meghan hercegnő második gyermekének érkezése néhány héten belül várható, nagy valószínűséggel Beatrix első gyermekének születése előtt.

Fülöp herceg - aki 2017 őszén visszavonult a hivatalos közszerepléstől - még jelen volt Beatrix tavaly nyári esküvőjén, de ez volt az utolsó olyan nagy jelentőségű esemény a királyi családban, amelyen rész tudott venni.

Beatrix hercegnő jelenleg a kilencedik a brit trónutódlási sorban, de a tizedikre kerül vissza, amint Harry és Meghan második gyermeke megszületik. Beatrix gyermeke a tizenegyedik lesz a trónöröklési sorrendben.

Harry - az uralkodó unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - Meghannal együtt tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával és a házaspár Amerikába költözött.

Harry azonban megőrizte hercegi címét és hatodik helyét a brit trónutódlási sorban.

Hercegnőként és az uralkodó unokájaként Beatrix is jogosult a "királyi fenség" megszólításra, de a királyi család hivatalos mindennapi tevékenységében ő sem vesz részt, polgári állása van: Beatrice York néven az Afiniti nevű, New York-i székhelyű szoftvertechnológiai vállalat alelnöki tisztségét tölti be.

Beatrix húga, Eugénia hercegnő 2018 októberében ment férjhez a szintén polgári származású 33 éves Jack Brooksbankhez. Első gyermekük, August Philip Hawke Brooksbank február 9-én született.

Másfél hónappal később Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája - az uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya - egészséges fiúgyermeknek adott életet.

A királynő így a már megszületett és a következő hónapokban érkező hercegi gyermekekkel együtt négy új dédunokának örvendhet az idén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×