eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Véget akarnak vetni a gengszter rejtélyének

Felnyitják az egyik leghírhedtebb amerikai bűnöző, az FBI-ügynökök által 85 éve lelőtt John Dillinger indianapolisi sírját, és még aznap vissza is temetik az 1930-as években elhíresült gengsztert. A holttest kihantolása véget vethet az összeesküvés-elméleteknek, amelyek szerint az egyesek által népi hősként ünnepelt bandita talán nem is a nevét viselő sírban nyugszik.

A szeptember 16-ra tervezett exhumálásra a Crown Hill temetőben az indianai egészségügyi minisztérium adott engedélyt július 3-án Dillinger unokaöccse, Michael C. Thompson kérésére - közölte a hatóság szóvivője. A kihantolás és az újratemetés költségeit egy ismeretterjesztő tévécsatorna fedezi, amely dokumentumfilmet forgat a gengszter életéről.

Susan Sutton, az Indiai Történelmi Társaság történésze szerint a kihantolóknak nem lesz könnyű dolguk, mert Dillinger apja a koporsót nagyon erős vas és vasbeton burkolattal vetette körbe annak idején, hogy megakadályozza az esetleges sírgyalázást vagy hullarablást. Az apa joggal tartott ilyesmitől, mert a családnak pénzt ajánlottak azért, hogy a holttestet kölcsönvehessék kiállításokon való bemutatás céljából - mondta.

Susan Sutton reméli, hogy az exhumálás véget vet a találgatásoknak, miszerint a rengeteg vasbeton alatt talán nincs is ott a gengszter holtteste, és megerősíti, hogy Dillinger nővére hitelesen a azonosította testvéreként a lelőtt férfit.

Az FBI szerint Dillinger bandája 10 embert ölt meg az 1930-as években az amerikai középnyugaton végrehajtott véres bankrablássorozatban. A banditavezért soha nem ítélte el bíróság, sőt némelyek népi hősként tisztelték a támadásokért a bankok ellen, amelyeket pénzügyi gondjaikért hibáztattak a nagy gazdasági válság idején.

Dillinger a bírósági tárgyalásra várt egy chicagói rendőr megölése ügyében, amikor 1934 márciusában egy fából faragott puska segítségével megszökött az indianai Crown Point börtönből. Úgy tudni, hogy míg bujkált, arcátalakító műtétet végeztetett, és az ujjairól is megpróbálta lemaratni savval a mintázatot.

A férfit rendőrök lőtték le 1934 júliusában a chicagói Biograph színháznál, miután elárulta őt egy, a sajtóban csak "pirosruhás nőként" emlegetett személy. Dillinger sírja az indianapolisi temető egyik turisztikai célpontja.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×