eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
www.facebook.com/severeweatherEU
Nyitókép: www.facebook.com/severeweatherEU

Ha ilyen felhőt lát, a csodálkozás után húzódjon fedett helyre

A mammatus felhők vihart jeleznek, igen gyakran kifejlett zivatarfelhőkhöz társulnak. Olyan felhődudorokból állnak (a latin „mamma” = mell szóból), melyek többnyire a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. Vasárnap Franciaországban kaptak lencsevégre ilyen felhőképződményeket.

Ez a különleges felhőképződmény a fordított hőáramlás következtében jön létre.

A zivatar folyamán a meleg és nedves felszálló légáramlatok felemelkednek a troposzféra felső határához. A két légtömeg közötti hőmérséklet-különbség légköri labilitást hoz létre az üllő alatt, ami a felhőben lévő meleg és nedves levegőcelláknak a föld felé irányuló hőáramlását idézi elő. Ezt a folyamatot erősíti a tömegvonzás és a felhőből érkező csapadék hatása.

A mammatusok a Déli-sarkvidék kivételével az egész Földön megjelenhetnek 4500-7500 méteres magasság között, leggyakoribbak a forró égövön. Környezetükben erős eső, széllökések, jégeső, turbulenciák, villámlás és tornádó is előfordulhat.

Ha mammatust látunk, jobban tesszük, ha gyorsan fedett helyre megyünk, mivel általában erős viharokat jeleznek. Vasárnap Franciaországban egy vihar környezetében kaptak lencsevégre ilyen felhőket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×