INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

felhő

vihar

zivatar

www.facebook.com/severeweatherEU

Ha ilyen felhőt lát, a csodálkozás után húzódjon fedett helyre

Infostart

A mammatus felhők vihart jeleznek, igen gyakran kifejlett zivatarfelhőkhöz társulnak. Olyan felhődudorokból állnak (a latin „mamma” = mell szóból), melyek többnyire a zivatarfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. Vasárnap Franciaországban kaptak lencsevégre ilyen felhőképződményeket.

Ez a különleges felhőképződmény a fordított hőáramlás következtében jön létre.

A zivatar folyamán a meleg és nedves felszálló légáramlatok felemelkednek a troposzféra felső határához. A két légtömeg közötti hőmérséklet-különbség légköri labilitást hoz létre az üllő alatt, ami a felhőben lévő meleg és nedves levegőcelláknak a föld felé irányuló hőáramlását idézi elő. Ezt a folyamatot erősíti a tömegvonzás és a felhőből érkező csapadék hatása.

A mammatusok a Déli-sarkvidék kivételével az egész Földön megjelenhetnek 4500-7500 méteres magasság között, leggyakoribbak a forró égövön. Környezetükben erős eső, széllökések, jégeső, turbulenciák, villámlás és tornádó is előfordulhat.

Ha mammatust látunk, jobban tesszük, ha gyorsan fedett helyre megyünk, mivel általában erős viharokat jeleznek. Vasárnap Franciaországban egy vihar környezetében kaptak lencsevégre ilyen felhőket.

Nyitókép: www.facebook.com/severeweatherEU
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018