INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Dinoszauruszcsontvázat árvereznek el Angliában

InfoRádió / MTI
Az egyik legismertebb dinoszauruszfaj, az Allosaurus egy fiatal példányának csaknem teljes épségben fennmaradt csontvázát bocsátják árverésre Angliában.

A Summers Place aukciósház 300-500 ezer font (130-216 millió forint) közötti árat remél a 2,85 méter hosszú, ijesztő állkapcsú, 155 millió éves csontvázért a november 25-i billingshursti árverésen.

A theropodák csoportjába tartozó Allosaurus a valaha élt egyik legnagyobb ragadozó volt, felnőtt példányai nyolcméteresre nőttek, nála nagyobb csak a 80 millió évvel későbbi Tyrannosaurus rex volt.

A megkövült csontokat az Egyesült Államokban, egy wyomingi kőbányában fedezte fel 2009-ben Raimund Albersdörfer ismert "dinóvadász".

Az aukciósház szerint a lelet nemcsak a múzeumokat érdekelheti, hanem a tehetősebb magánszemélyeket is, akiknek "jól mutatna a nappalijában".

Ugyanez az aukciósház két éve a Dán Természettudományi Múzeumnak adott el 400 ezer fontért (173 millió forintért) egy hosszúnyakú Diplodocus longust.

A T-rexszel együtt az Allosaurus testesíti meg a nagy, húsevő dinoszauruszok lényegét a nyugati populáris kultúrában - hangsúlyozta az eladást bejelentő közleményében a Summers Place Auctions.

A BBC szerint Angliában első ízben kerül árverésre egy ragadozó dinoszaurusz csontváza.

A címlapról ajánljuk