eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Játszott-e a náciknak a 105 éves holland előadó?

Adolf Hitler előtt léphetett fel egy ma 105 éves holland előadóművész, Johannes Heesters - állapította meg egy berlini bíróság. A testület döntése azt jelenti, hogy a férfi elvesztette a becsületsértési perét.

Elvesztette becsületsértési perét egy 105 éves holland előadóművész, amiben azzal vádolták, hogy náci katonáknak dalolt a dachaui koncentrációs táborban a második világháború idején. Egy német bíróság szerint elég bizonyíték van arra, hogy Johannes Heesters tényleg föllépett a táborban, és Adolf Hitlernek játszott. A férfi tagadja ezt, és kijelentette, sosem szimpatizált a náci eszmékkel.

A berlini bíróság aztán kedden úgy fogalmazott, "vannak bizonyos jelei annak", hogy Heesters föllépett Dachauban 1941-ben. Hozzátették azonban, hogy hatvan év elteltével már nincs lehetőség annak tisztázására, tényleg sor került-e az előadásra. Mindenesetre a pert indító Volker Kuehn német író elégedett az ítélettel.

Johannes Heesters a húszas évek Amszterdamjában kezdte pályafutását, és 1935-ben költözött Németországba, ahol sikeres lett. Sosem gyanúsították meg azzal, hogy a náci eszmék propagandistája volt, és a háború után is tovább dolgozhatott. Jelenleg minden valószínűség szerint ő a világ legidősebb aktív előadója.

A hatvanas években, amikor megpróbált visszatérni Amszterdamban a színpadra, lehurrogta a közönség. Azóta főleg Németországban és Ausztriában lép fel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×