eur:
393.25
usd:
362.77
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Egy résztvevő imádkozik a Szent László ünnepe alkalmából tartott szentmisén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2020. június 28-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Így született újjá Mátraverebély-Szentkút, az ország első számú búcsújáró helye

Több mint hárommilliárd forintból családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit Magyarország leghíresebb búcsújáró helyén.

Négy évig tartó építkezés után a Magyar Turisztikai Ügynökség több mint hárommilliárd forintos támogatásából teljesen megújult a mátraverebély-szentkúti Mária-kegyhely, ahová minden évben 300 ezer zarándok látogat el.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón részletekről is beszélt.

"Családbarát beruházásokat adtak át a Nógrád vármegyei Mátraverebély-Szentkúton lévő római katolikus nemzeti kegyhelyen. Egy olyan búcsújáró hely ez, ahová évente 300 ezer zarándok látogat el. 16 családi apartmanház, egy 114 négyzetméteres fedett közösségi tér és naperőmű épült. Kibővült továbbá a Kálvária-kápolna egy urnatemetővel, a kegyhely területére pedig szelektív hulladékgyűjtők is kerültek. Két játszóteret és egy multifunkcionális sportpályát építettek a családosoknak. A teljes beruházásra 3,4 milliárd forintot biztosított a Magyar Turisztikai Ügynökség."

Mátraverebély, 2024. június 12.
A drónnal készült képen a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely az új létesítmények átadásának napján, 2024. június 12-én. Családbarát beruházásokat, többek között 16 apartmanházat és multifunkcionális sportpályát adtak át a Nógrád vármegyei Mátraverebély-Szentkúton lévő római katolikus nemzeti kegyhelyen. A négy év alatt elkészült fejlesztésekre 3 milliárd 409 millió forintot biztosított a Magyar Turisztikai Ügynökség.
MTI/Komka Péter
A drónnal készült képen a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely az új létesítmények átadásának napján, 2024. június 12-én. Családbarát beruházásokat, többek között 16 apartmanházat és multifunkcionális sportpályát adtak át a Nógrád vármegyei Mátraverebély-Szentkúton lévő római katolikus nemzeti kegyhelyen. MTI/Komka Péter

Hagyomány és jelen

Mátraverebély-Szentkút Magyarország leghíresebb búcsújáró helye. A legenda szerint itt 1091-ben a kunokkal harcoló Szent László lovának patája fakasztotta fel a vizet, a forrást pedig személyesen a király szélesítette ki a bárdjával. Egyéb feljegyzések szerint 1700-ban aranykereszt ragyogott fel a vízben, 1701-ben a hívők ezrei előtt megjelent a Szűzanya és a kis Jézus, 1714-ben pedig egy néma kisfiú a Szűzanya tanácsát követve ivott a vízből, és megszólalt.

A római katolikus nemzeti kegyhelyet eredeti formájában az Almásy család építtette, és jelenleg négy ferences szerzetes teljesít ott szolgálatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×