eur:
395.72
usd:
369.46
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Pixabay/geralt

Elemzők a főpolgármester-jelölti vitáról: nem tett jót Karácsony Gergelynek

Vitézy Dávid járhatott a legjobban a főpolgármester-jelöltek vitájával, míg Szentkirályi Alexandrától saját szavazói sem várják el, hogy vitákon részt vegyen – vélekedett az InfoRádióban Schlanger Márton, a Republicon Intézet elemzője. Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta, Magyarországon nincs döntő befolyásoló képessége a televíziós vitáknak, így politikusok távolmaradása érthető.

Mint ismert, a három versenyképesnek számító főpolgármester-jelölt közül kettő, Karácsony Gergely (baloldali összefogás) és Vitézy Dávid (LMP-s támogatású civil jelölt) megjelent azon a vitán, amelyre Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz jelöltjét is meghívták, de ő nem élt a lehetőséggel.

Schlanger Márton, a Republicon Intézet elemzője szerint a volt főpolgármester-helyettes távolmaradása érthető volt, mert szerinte nem tudott volna jól szerepelni a két másik jelölttel szemben, é s úgy látja, nagyon nagy támadási felület lett volna, olyan mértékű kitettséget jelentett volna, amely nem érte meg a kormánypárti jelöltnek.

"Főszabály szerint a kormánypárt és a vita továbbra sincsenek jó barátságban egymással"

– foglalta össze; szemernyi kétsége sem volt afelől, hogy a fideszes politikus erre a vitára nem fog elmenni, a szavazói sem várják el ezt.

A vita szerinte Karácsony Gergelynek "nem tett jót", kiegyenlítettnek látta a két fél szereplését, de Karácsony Gergely magával egy szintre húzta fel a nála 15 százalékkal kisebb népszerűségű Vitézy Dávidot. Erre szerinte ráerősíthetett a vasárnap esti vita többszereplős megoldása, mert "visszahúzhatta őt a mezőnybe és lendületet adhatott Vitézy Dávidnak, főleg úgy, hogy Szentkirályi Alexandra megint nem volt ott".

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint akármilyen vitát nézzük, annak az a legfontosabb tanulsága, hogy "nagyon komoly küzdelem alakult ki az ellenzéki oldalon", mert szerinte Magyar Péter megjelenésével olyan kihívókra talált a Momentum, Gyurcsány Ferenc és a Kutyapárt is, amilyenre nem számított. "Mindegyik vitából én ezt a helyosztást látom ki" – rögzítette Boros Bánk Levente.

Szerinte "az ellenzéki házi verseny egy-egy etapja" a vita, olyan tartalmi kérdéseket nem is lát felsejleni bennük, amelyek érdemben befolyásolhatnák a választókat.

A Fidesz távolmaradásával kapcsolatban azt mondta, a kormánypártok a mozgósításra helyezik a hangsúlyt Budapesten, és bár izgalmas kérdésnek tartja, hogy mekkora hatásuk lehet a vitáknak, szkeptikus.

"Nem az Egyesült Államokban élünk, ahol egy elnökjelölti vitának tényleg hatalmas jelentőséget tulajdonítanak,

és akár több fordulót is tartanak. Az elmúlt napok is azt erősítik, hogy nincs ügydöntő befolyásolóképességük a vitáknak; a vita a vitáról szól leginkább, ebből kifolyólag nem feltétlenül érdeke bármilyen pártnak – esetünkben a Fidesznek –, hogy elküldje a jelöltjét" – szögezte le Boros Bánk Levente.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×