eur:
396.04
usd:
369.22
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által 2023. november 14-én közreadott képen JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépek a levegőben, amikor az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár katonái a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtérre áttelepülve hajtják végre feladataikat az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton.
Nyitókép: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Snoj Péter

Csiki Varga Tamás: új Gripenek már komoly csapásmérő képességet jelentenének

Sajtóértesülések szerint újabb Gripenek beszerzését tervezi a Magyar Honvédség. Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa kiemelte, hogy anyagilag komoly vállalásról lenne szó.

Hivatalos megerősítésről nem tudni, de tartja magát a sajtóinformáció, hogy újabb Gripen E vadászrepülőket szerezhet be Magyarország, szám szerint tizenkettőt.

"Egy újabb századnyi repülőgép beszerzése vetődött fel. Szakmailag racionális abból a szempontból, hogy ez a repülőgép áll jelenleg is hadrendben a Magyar Honvédségben, tehát nem kellene technológiát váltani az új beszerzés esetén, viszont nagy kérdőjel az, hogy financiálisan belefér-e a magyar honvédelmi költségvetésbe akár előremutató jelleggel is, még úgy is, hogy a GDP-arányosan a két százalékot tartani vagy adott esetben meghaladni tervezi a magyar kormány, mert összességében azért ez egy nagyon komoly beszerzést jelentene" – vázolta a helyzetet az InfoRádióban Csiki Varga Tamás.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa hozzátette, a költségek pontos összegét nem tudni, de azt sem tudni, hogy gépek lízingjéről vagy újak vásárlásáról van-e szó, így továbbá azt sem, milyen szolgáltatáscsomag tartozik hozzá

  • logisztikában
  • kiképzésben
  • pótalkatrészekben
  • fegyverekben.

Februárban négy Gripen C-t már megrendelt a Magyar Honvédség, a most szóban forgó gépek viszont merőben eltérnek a korábbiaktól.

"Elég jelentős a különbség, mert ugyan a típus megnevezése ugyanaz, de az E variáció egy jóval nagyobb gépet jelent, mert a korábbi verzióhoz képest különböző fegyverrendszerek a géptestbe integrálhatók, nem külső felfüggesztési pontokon vannak. Ez azért fontos, mert

jobb radarvédettséget biztosít a gépnek,

tehát kevésbé látható egy esetleges ellenség számára. Ehhez viszont nagyobb repülőgépet kellett tervezni" – tette világossá.

Arról, hogy mennyivel növekedne a Magyar Honvédség védelmi képessége, azt mondta, az a kérdés, hogy a tizenkét gépet mire akarja használni a honvédelem. "Ha csak légtérellenőrzésről és légtérvédelmi feladatokról beszélünk, amit ugye most is ellát 14 Gripen vadászgép, akkor ehhez nem feltétlenül van szükség még egy századnyira. Ha abban gondolkodunk, hogy valamilyen fegyveres konfliktusban való részvételhez kell biztosítani komolyabb, adott esetben csapásmérő képességet, ott elképzelhető, hogy már erre is szükség van" – fogalmazott a szakértő.

Szerinte össze kell vetni azt, hogy más légierőnek – akár a térségben vagy más területeken – milyen nagyságrendű mennyiségű gép áll rendelkezésére. "A kis országoknak jellemzően nem szokott többszázadnyi vadászrepülőgép a rendelkezésére állni, pontosan amiatt, mert az alkalmazás köre viszonylag korlátozott" – világított rá Csiki Varga Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×