eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A young adult with crutches and his foot bandaged in plaster is ascending steps of a stairway inside an apartment house. Barefoot toes are sticking out of bandage.
Nyitókép: EThamPhoto/Getty Images

Aki orvoshoz megy, ingyen utazhat – de kevesen tudnak róla

Többfajta egészségügyi ellátás esetén díjmentesen lehet utazni, de ezt külön kérelmezni kell.

Az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségek támogatása még ha teljesen nem is, némileg tehermentesítheti az arra jogosultakat. Ezzel kapcsolatban számos jogszabályi rendelkezés és gyakorlati tudnivaló létezik, amelyeket érdemes megismerni annak érdekében, hogy az igénylők tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel – írja a femina.hu.

Az utazási költségtérítési támogatás többek között azoknak a biztosítottaknak jár, akiket járóbeteg-szakellátásra, fogászati szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra vagy rehabilitációra utaltak be, vagy ezen szolgáltatásokat beutaló nélkül vették igénybe. A jogosultság feltételei közé tartozik, hogy az ellátást rendelő orvos vagy az egészségügyi szolgáltató megfelelően rögzítse az igénybevétel tényét.

A Magyar Államkincstár oldalán hivatalos tájékoztatása szerint az alábbi felsorolásban látszik, mikor jogosult valaki erre a támogatásra:

  • járóbeteg-szakellátás esetén;
  • fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás esetén;
  • gyógyászati segédeszköz próbája, illetve kiszolgáltatása esetén;
  • szűrővizsgálat igénybevétele esetén;
  • gyógyászati ellátás esetén;
  • rehabilitációs szolgáltatás igénybevétele esetén;
  • orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés esetén.
  • A tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén.
  • Sajátos nevelési igényű gyermek és kísérője részére.
  • Szervezett szűrővizsgálaton történő részvétel esetén.

Az utazási költségtérítési támogatás összegét két módon határozzák meg: közforgalmú személyszállítási eszköz használata esetén az egészségbiztosítási törvény által előírt módon, míg saját közlekedési eszköz használata esetén kilométerenkénti összeg alapján, ami 21 forint/kilométer.

Az utazási költségtérítési utalvány felhasználásával az arra jogosult személy díjfizetés nélkül utazhat a MÁV Start Zrt., valamint a GYSEV belföldi vonalain, a VOLÁN autóbusz-közlekedési társaságok belföldi járatain, továbbá a Trans-Vonal Közlekedési Kft., a Trans-Tour 90 Közlekedési Kft. és a G-Busline Autóbuszközlekedési Kft. járatain.

Az utazási költségtérítési támogatás iránti kérelmet az egészségügyi szolgáltatónál történt megjelenés után kell benyújtani, és kérni kell az ellátást nyújtó személyzettől a szükséges dokumentumok rögzítését az ELUKER rendszerben.

Az Utazási költségtérítési utalvány kiállítására kizárólag a háziorvos, illetve a házi gyermekorvos jogosult.

Ha az egészségügyi szolgáltató átszállással közelíthető meg, minden útvonalra külön Utazási költségtérítési utalványt kell kiállítani.

A kérelem benyújtásának módja lehet személyesen, postai vagy elektronikus úton is, az ügyintézés ideje függ az eljárás típusától: automatikus döntéshozatal esetén 24 óra, sommás eljárásban 8 nap, teljes eljárásban pedig 60 nap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×