eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: YouTube/PoliceHungary/Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Mit csinálhat egy magyar rendőr külföldön vagy egy külföldi Magyarországon?

Magyar rendőrök indulnak Szerbiába, Magyarországra pedig kínai rendőrök érkeznek járőrözni. Milyen intézkedésekre lesznek jogosultak? Az InfoRádió erről kérdezte Tóth Norbert nemzetközi jogászt.

Általában kétoldalú szerződés jelenti annak az alapját, hogy egy adott országban külföldi rendőrök teljesíthetnek szolgálatot, jelen esetben Magyarország, illetve Szerbia és Kína között született ilyen megállapodás - tisztázta az InfoRádióban Tóth Norbert.

"Abban az esetben, amikor egy szövetségi rendszeren belül zajlik az együttműködés, tehát például európai uniós tagállamok között, akkor az Európai Unió rendészeti együttműködésre vonatkozó szabályai is érdekesek. Amennyiben viszont nem, akkor csak annyiban érdekesek ezek a szabályok, hogy ezeket tiszteletben kell tartania az uniós résztvevő tagállamnak, ebben az esetben Magyarországnak, hiszen sem Kína, sem Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, bár egyébként Szerbia csatlakozási tárgyalásokat folytat az EU-val, tehát valamikor vélhetően fog kerülni ebbe az együttműködésbe" - világított rá a nemzetközi jogász.

Vagyis ha két állam megegyezik, akkor egy magyar rendőr külföldön, vagy egy külföldi rendőr Magyarországon akár széles jogköröket is kaphat az intézkedésre, de a jogköröket elsősorban a fogadó ország, tehát a magyar rendőrök esetében Szerbia határozza meg. A szakértő szerint ugyanakkor az is előfordulhat, hogy Magyarország nem akar olyan széles körű jogköröket magának vagy a rendőri egységeinek, mint amilyeneket adott esetben Szerbia szeretne és fordítva.

"Általában nem szoktak széleskörű jogköröket biztosítani, fő célja ezeknek a tapasztalatcsere, a tapasztalatszerzés, az ismerkedés, az információcsere. De ugye itt azért arra is figyelni kell, hogy például az Európai Uniónak, illetve NATO-nak is vannak olyan biztonsági, információkkal kapcsolatos érdekei, amelyek nem szivároghatnak ki harmadik országokba. Viszont olyanra is láttunk példát, hogy egy ország átengedi a rendőri szerveit egy másik állam fennhatóságának, gyakorlatilag teljes mértékben. Gondoljunk arra, hogy a Vatikánban, a vatikáni városállam területének egy részén, a Szent Péter téren az olasz rendőrség tartja fenn a rendet, tehát egy másik ország rendőri egységei. Vagy korábban, 1923 óta egészen a liechtensteini hercegség schengeni együttműködéshez való csatlakozásáig svájci rendőrök látták el a vámügyintézést Liechtenstein területén, tehát előfordult korábban is az, hogy akár egészen széles jogköröket adtak egy másik ország rendőri egységeinek" - sorolta Tóth Norbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Szombat este az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást, ma a támogatás felsőházi elfogadásának fontosságát hangsúlyozta az ukrán államfő. Eközben Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában, ahol egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a kínai haditengerészet parancsnokával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:42
×
×
×
×